Almanya'nın ihracatı yüzde 3,6 ile beklentilerden fazla düştü

Almanya'nın mevsimsellik ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracatı, mayıs ayında 131,6 milyar avroya düştü.

Almanya'nın ihracatı, Çin'in ithalatındaki düşüşten etkilenerek mayıs ayında aylık bazda yüzde 3,6 gerileyerek 131,6 milyar avroya düştü.

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), ülkenin mayıs ayına ilişkin dış ticaret verilerini açıkladı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracatın beklenenden daha fazla düşmesi dikkat çekti. İhracat, nisanda gözlenen yüzde 1,7'lik artışın ardından mayısta beklentilerin üzerinde bir düşüş kaydetti. Mayıs ayında ithalat ise yüzde 6,6 azalarak 106,7 milyar avroya geriledi.

Mayısta ithalat ise yüzde 6,6 azalarak 106,7 milyar avroya indi

Bu durumda Almanya'nın mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış dış ticaret fazlası mayısta 24,9 milyar avro olarak gerçekleşti. Nisan ayında bu fazla 22,2 milyar avro seviyesindeydi. Mayıs 2023'e kıyasla ise ihracat yüzde 1,6, ithalat ise yüzde 8,7 düşüş gösterdi.

Almanya'nın en büyük ticaret ortağı olan Çin'e yapılan ihracat mayısta nisana göre yüzde 10,2 düşüşle 7,6 milyar avro olarak gerçekleşti. Ayrıca ABD'ye ihracat yüzde 2,9 azalarak 13,8 milyar avroya, Rusya'ya ihracat ise yüzde 19,3 düşüşle 600 milyon avroya geriledi. Rusya'dan yapılan ithalat da yüzde 8 azalarak 200 milyon avroya geriledi.

Almanya'da, küresel büyüme yavaşlaması, jeopolitik gerilimler ve tüketicilerin enflasyonla mücadele çabalarının ihracat üzerinde olumsuz etkileri olduğu belirtiliyor. Çin'in, Almanya için bir hedef pazar olmaktan ziyade rekabetçi bir ülke haline gelmesi de Alman ihracat sektörünü zorluyor.

Ekonomi Araştırma Enstitüsü'ne (Ifo) göre, Almanya'nın ihracat sektörü yılın ikinci yarısına ivme kaybetmiş olarak giriyor. Sanayi İhracat Beklenti Endeksi, haziranda eksi 1 puana gerileyerek bu konuda belirsizliklerin devam ettiğini gösteriyor.