Almanya'dan Türk Dünyası adımı

Almanya beş Orta Asya ülkesi ile stratejik ortaklık için kolları sıvadı. Ortaklık kapsamının ekonomi, enerji, doğal kaynaklar ve bölgesel konuları içereceği belirtiliyor.

Berlin’de Başbakan Olaf Scholz‘un beş Orta Asya ülkesinin liderleri ile gerçekleştireceği zirvenin ardından yapılan ortak açıklamada, Almanya ile Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan arasında "Stratejik Bölgesel Ortaklık" kurulacağı açıklandı.

Bölgesel konularda işbirliği

Söz konusu ortaklığın ekonomi, enerji, doğal kaynaklar, iklim ve çevre, bölgesel iş birliği gibi alanları içerdiği belirtilirken, tarafların bundan sonra benzer formatlarda düzenli istişarelerde bir araya gelecekleri ve bir sonraki zirvenin 2024‘te Orta Asya'da devlet başkanlarının katılımıyla yapılacağı açıklandı.

Zirve Berlin'de gerçekleşti

Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un daveti üzerine Kazakistan Cumhurbaşkanı Cömert Kasım Tokayev, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ve Türkmenistan Halk Meclisi Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov‘un katıldığı Berlin’deki zirvede, "enerji güvenliğini güçlendirme ve alternatif enerji tedarik yolları yaratma hedeflerine" vurgu yapıldı.

'Ortak Koridor'a destek

Toplantıda bölgeyi Kafkaslar, Karadeniz ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya bağlamayı amaçlayan 'Orta Koridor' güzergahının geliştirilmesine yönelik girişimlere de destek verildiği yinelendi.

Son yıllarda Türkiye’nin uluslararası düzende siyasi ve askerî açıdan önemli bir güç haline gelmesi, Türkiye ile Türk dünyası arasındaki ilişkinin stratejik derinlik kazanmasında önemli sebeplerden biri oldu.

Orta Asya ülkeleri gelişen Asya'nın kilit noktası haline geldi. Yeni lojistik yolları arayan Orta Asya'nın Batı'nın ilgi odağı haline geldiğini belirten uzmanlar, Orta Asya, Kafkaslar ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya çıkacak Orta Koridorun geliştirilmesinin büyük öneme sahip olduğunu söylüyor.