Almanya Başbakanı Olaf Scholz, bugün Berlin'de düzenlediği basın toplantısında güncel gelişmelere dair soruları yanıtladı.
Scholz, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerine değinerek, özellikle Yunanistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin daha da gelişebileceğine inandığını ifade etti.
Scholz'un Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin ilerlemesi ve bölgedeki diğer ülkelerle olan ilişkilerin de geliştirilmesine olan inancını yansıtmaktadır. İki ülke arasındaki diyalogun ve işbirliğinin daha da güçlenmesinin, barış, istikrar ve refahın sağlanması açısından önemli olduğu vurgulanmıştır.
İsveç'in üyeliği uzamayacakTürkiye’nin İsveç’in NATO’ya üyeliği hakkında olumlu mesajlar veren Scholz, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan zaten söylemişti. Ayrıca bundan çok eminim ki (İsveç’in NATO üyeliği) üyeliğin uzayacağına dair hiçbir işaret yok” ifadelerini kullandı.
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik İsveç'in NATO üyelik sürecini paylaştıLitvanya'da düzenlenen NATO Liderler Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile görüşmeler gerçekleştirdi. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, üçlü zirve sonrasında yapılan basın açıklamasında, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ve vize serbestisi dahil Türkiye'nin AB üyelik sürecine ilişkin İsveç'in Türkiye'ye aktif destek vereceğini bildirdi. Stoltenberg ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç'e onay kararını Meclis'e götüreceğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç'in NATO'ya katılım süreciyle ilgili olarak yol haritasının mevcut olduğunu belirtti ve İsveç makamlarının bu yol haritasını sunacaklarını söyledi. Erdoğan, NATO'ya katılım sürecinin Türkiye'de TBMM tarafından onaylanması gerektiğini vurgulayarak, "Onay makamı Meclis'tir. Meclis'ten geçtikten sonra benim onayıma gelir." şeklinde konuştu.
'Türkiye 'evet' demedi'AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Habertürk TV canlı yayınında sürecin bilinmeyenlerine ilişki açıklamalarda bulundu. İsveç'in NATO'ya kabul edilmediğini vurgulayan Çelik, "Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğine evet demedi, NATO üyeliğinin önünü açmaya evet dedi. Meclis bunu takdir edecek." diye konuştu.
'Meclis bunu takdir edecek'"Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğine evet demedi, NATO üyeliğinin önünü açmaya evet dedi. Cumhurbaşkanımız eski üçlü muhtıranın 4. maddesine atıf yapan bir metin çıktı. Türkiye'ye dönük olarak savunma sanayi yaptırımları tamamen kalkacak. Bu zirvede ilk defa NATO Genel Sekreteri, terörle mücadelede özel koordinatör atayacak. Türkiye diyor ki, 'bana karşı taahhütlerin içerisine girdin, ben de bu iyi niyete karşı önünü açıyorum, ama bu süreç sonuçlanmış değil'. Yüce Meclis imza attığı metindeki terörle mücadele ile ilgili olarak, AB süreciyle ilgili olarak İsveç mükellefiyetini yerine getirmiş mi getirmemiş mi? Meclis bunu takdir edecek. Bu zirvede terörle mücadele konusunda yüksek bir taahhüt çıktı. Türkiye'nin AB süreciyle ilgili çok güçlü bir taahhüt ortaya çıktı. Güvenlik ihtiyaçların karşılanması konusunda açık ya da gizli ambargosunun kaldırılması şeklinde taahhüt ortaya çıktı.
'Biden 'elimden geçen çabayı göstereceğim' dedi'Biden'in verdiği mesaj güçlü. Ama biliyorsunuz ona kongre karar veriyor. Biden 'Ben kişisel olarak böyle düşünüyorum, bunun kongreden geçmesi için elimden gelen çabayı sarf edeceğim' dedi. Cumhurbaşkanımızın terörle mücadeledeki tavrı çok net. Bu süreç içerisinde, Meclis'e gelinceye kadar süreç içerisinde tüm parti grubumuzla birlikte şuna bakacağız. Devletin ilgili birimleri 'Evet İsveç mükellefiyeti yerine getirmiştir' diye bir arzda bulunup, sayın Cumhurbaşkanımız 'Bizim açımızdan tatminkârdır' derse biz 'evet' deriz. Bu sayın Cumhurbaşkanımızın ortayla koyduğu irade ile tescillenecek. Kendi devletimizin kurumları ve Cumhurbaşkanımızın tutumu bizim açımızdan belirleyici olacak. Bizim bunun önünü açmamız onay verilmesi anlamında otomatik bir irade anlamına gelmiyor. Bunu demek istiyor sayın Cumhurbaşkanımız."