DIMR’den yapılan açıklamada, "AfD neden yasaklanabilir? Hükümete ve siyasete tavsiyeler” başlıklı raporun hazırlanmasıyla AfD'ye ilişkin sosyal ve hukuki tartışmalarda bir boşluğu doldurmanın ve partinin siyaset, devlet ve toplumda yarattığı tehlike ile ilgili farkındalığın artırılmasına katkıda bulunulmasının amaçlandığı ifade edildi.
Açıklamada, AfD'nin yasaklanması için gerekli koşulların yerine gelip gelmediğinin de incelendiği kaydedildi.
Enstitü tarafından hazırlanan raporda AfD’nin özgür demokratik temel düzeni ortadan kaldırma hedefine ulaşmak için sadece planlı bir şekilde ilerlemediği, anayasaya aykırı fikirlerini yayması ve bunlarla bağlantılı hedeflerini yakalayabilmesini mümkün kılan somut göstergelerin bulunduğu aktarıldı.
AfD’den kaynaklanan özgür demokratik düzene yönelik tehdidin büyüdüğü ifade edilen raporda, bu partinin yasaklanması için gerekli yasal koşulların oluştuğu kaydedildi.
Raporda, partinin programında anayasanın 1. maddesinin 1. fıkrasında yer alan güvenceleri hiçe saymayı amaçlayan bir konseptin yer aldığının da görüldüğü belirtildi.
Önerilerin de yer aldığı raporda AfD üyelerinin oluşturduğu tehlikeye karşı devletin silah yasasını kararlı bir şekilde uygulayarak parti üyelerinin silahsızlandırılması, bir sonraki adım olarak bir memurun, askerin veya yargıcın AfD’yi desteklediğinin öğrenilmesi durumunda ilgili makamların disiplin işlemi başlatılması tavsiye edildi.
Almanya'nın ulusal insan hakları enstitüsü olan DIMR, Federal Meclis (Bundestag) bütçesinden finanse ediliyor.