Almanya'da yapılan genel seçimin kazananı, oyların yüzde 25,7'sini alan Olaf Scholz liderliğindeki Sosyal Demokrat Parti (SPD) oldu.
Armin Laschet önderliğindeki Merkel'in partisi Hristiyan Birlik (CDU/CSU) ise 24,1 oy aldı.
SPD'nin parlamentodaki sandalye sayısı 205, CDU/CSU'nun 194 olacak.
Annalena Baerbock'un başını çektiği Yeşiller Partisi (GRN)ise, son seçimlere göre büyük bir atılım yaparak yüzde 14,8 oy almayı başardı.
Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 11,5 alırken, zamana zaman ırkçı söylemleriyle ön plana çıkan ve her kesimden tepki alan Almanya için Alternatif (AfD) Parti yüzde10,3'le seçimi beşinci sırada tamamladı.
KOALİSYON PAZARLIKLARI NE KADAR SÜRECEK VE KİMLER KİMLERLE KOALİSYON YAPABİLİR?
Başbakan Merkel'in koalisyon kurulana kadar görevde kalacak, koalisyon müzakerelerinin de Noel'e kadar uzayabileceği belirtiliyor.
Ülkenin en büyük iki partisi Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Hristiyan Birlik partilerinin (CDU/CSU) "büyük koalisyon" kurmaması halinde, yeni hükümet için en az üç partinin bir araya gelmesi gerekecek.
Tüm partiler, aşırı sağcı ve Avrupa Birliği karşıtı Almanya İçin Alternatif (AfD) Partisi'yle birlikte çalışmayacaklarını açıkladı.
PARTİ RENKLERİNE GÖRE OLUŞABİLECEK 3'LÜ KOALİSYONLAR
Bu durumda partilerin renklerini sembolize eden koalisyon seçenekleri şöyle:
"Trafik Işığı": Sosyal Demokrat Parti, Hür Demokrat Parti, Yeşiller Partisi koalisyonu
"Jamaika": Hristiyan Birlik, Hür Demokrat Parti, Yeşiller Partisi koalisyonu
"Kenya": Sosyal Demokrat Parti, Hristiyan Birlik, Yeşiller Partisi koalisyonu
"Almanya": Sosyal Demokrat Parti, Hristiyan Birlik, Hür Demokrat Parti koalisyonu
"Kırmızı-kırmızı-yeşil": Sosyal Demokrat Parti, Sol Parti, Yeşiller Partisi koalisyonu (Ancak Sol Parti yüzde 5 barajını aşamadığı için bu koalisyon ihtimali kalmadı)