Almanya, esrar kullanımını sınırlı olacak şekilde yasallaştırmak için düğmeye bastı. Bakanlar Kurulu'nun onayını alan düzenlemeye göre esrar, uyuşturucu maddeler listesinde artık yer almayacak.
Alman Tabipler Birliği: SorumsuzlukYetişkinlerin 25 grama kadar esrar bulundurmasına ve kişisel tüketim için 3 bitki yetiştirmesine izin verilecek. Karara itiraz eden Almanya Tabipler Birliği, esrar yasa tasarısını "sorumsuzluk" olarak nitelendirdi.
Scholz'a sordular: Ne sıklıkla ot içtinizKonu, Avrupa ülkesinin bir numaralı gündem maddesi haline geldi. Başbakan Olaf Scholz'u eleştiren Bild gazetesi, "Sayın Scholz, ne sıklıkla ot içtiniz?" diye sordu.
"Esrar yakında yasal olacak." denilen haberde Scholz'un 1984 yılına ait fotoğrafı paylaşılarak şu ifadeler kullanıldı:
Kabine, özel kullanım için esrarın kısmen serbest bırakılmasını onayladı. Şimdi sadece Bundestag (Federal Meclis) ve Bundesrat'ın (Federal Konsey) kabul etmesi gerekiyor.
(Bild, Scholz'u, esrarın sınırlı yasallaşması için hazırlanan tasarı üzerinden eleştirdi. Scholz'un 1984 yılına ait fotoğrafı kullanıldı)
Alman Şansölye: Bir kez bile denemedimKatıldığı bir televizyon programında kendisinin esrar içip içmediği sorulan Scholz'un, "Hayır, asla. Bir kez bile denemedim." şeklinde yanıt verdiği belirtildi.
Esrarın koalisyon hükümeti tarafından planlanan yasallaştırılmasıyla ilgili olarak Scholz, bu konuda "çok zorlandığını" anlattı ve "Attığımız bu temkinli adımla doğru olanı yaptığımıza inanıyoruz." diye ekledi.
'Her zaman 'hayır' derim'Tepki çeken düzenlemeyle ilgili kişisel görüşü sorulan Alman Şansölye, şu yorumda bulundu:
Yapmalı mıyım, yapmamalı mıyım diye bana sorsalar her zaman 'hayır' derim.
Almanya'da esrar düzenlemesiEn fazla 500 üyeye sahip olacak "kenevir sosyal kulüpleri" adı verilen dernekler, kenevir yetiştirebilecek ve dernek üyelerine esrar tedarik edebilecek. Bir üye, bu dernekten ayda en fazla 50 gram esrar satın alabilecek.
Okul, kreş, çocuk oyun parkları ve spor salonlarına 200 metre mesafede esrar kullanımına izin verilmeyecek. 18 yaş altındakilerin yanında da esrar tüketimi yasak olacak.
Yasalaşmaya doğru ilerliyorYıl sonuna kadar yasalaşması planlanan tasarının Federal Meclis (Bundestag) tarafından da onaylanması gerekiyor.
Bağımlılık: Kurtulması en zor alışkanlıkMarihuana kullanım bozukluğu olarak adlandırılan esrar bağımlılığı, esrar kullanan 10 kişiden 3’ünde görülüyor. Esrar kullananların %10’u bu bağımlılığı taşıyor. Erken gençlik döneminde ya da ergenlikte esrar kullananların bağımlı olma olasılığı çok yüksek. Önce bir hevesle ve merakla başlayan esrar kullanımı, kısa süre içinde tam anlamıyla bir bağımlılığa dönüşüyor ve kişi kullandığı miktarı giderek arttırıyor.
Beyin sağlığı: Bağımlılar bitkisel hayata girmiş gibi yaşıyorEsrar direkt olarak beynin hafıza, öğrenme, dikkat, karar verme, koordinasyon, duygu ve tepki bölümünü etkiliyor. Esrar kullanan kişinin beyninin bu bölümlerinin tamamı üzerinde ilk 24 saatte kısa süreli olarak olumsuz etki yaratıyor. Uzun vadeli kullanımda aynı bölümler üzerinde yaşanan olumsuz etki artıyor ve kişide zamanla kalıcı dikkat bozukluğu, öğrenme güçlüğü ve hafıza kayıpları ortaya çıkıyor.
Kanser: Tedavi etmiyor, daha beter hale getiriyorEsrar kullanımını yasallaştıran ülkelerin en büyük iddiası, esrarın kemoterapi gören kanser hastaları üzerindeki tedavi edici etkisidir ancak konu hakkında yapılan bilimsel çalışmalar, esrar kullanımının kanser hücreleri üzerinde herhangi bir olumlu etki bırakmadığını kanıtlıyor. Aksine akciğer ve solunum yolu kanserlerinde ve testis kanserlerinde tıpkı sigara gibi kanserli hücrelerin sayısını arttıran bir etkisi var.