Almanya'da çifte vatandaşlık hakkı kolaylaşıyor

Almanya hükümeti, ülkedeki yabancıların vatandaşlığa geçişini kolaylaştırmak amacıyla kapsamlı bir reform programını açıkladı. Özellikle çifte vatandaşlık hakkının tanınması, Almanya'da yaşayan Türklerin yoğun talepleri arasındaydı.

Almanya'da hükümet, vatandaşlık şartlarını kolaylaştıran yeni yasa tasarısını tanıttı. İçişleri Bakanı Nancy Faeser'ın yaptığı sunuma göre en önemli değişiklik çifte vatandaşlık konusunda.

Bu düzenleme, ülkedeki türkleri yakından ilgilendiriyor. Zira daha önce sınırlı sayıda ülke vatandaşına sunulan çifte vatandaşlık hakkı, herkese yönelik genişletilecek.

67 yaş üstüne yazılı sınav şartı yok

Türkleri ilgilendiren bir diğer değişiklik de Almanca şartında yapıldı. Çoğunluğu Türkiye kökenlilerin oluşturduğu ilk kuşak göçmenler dil sınavını geçemediği için vatandaşlık alamıyordu. Artık 67 yaş üzerindekiler için yazılı sınav şartı aranmayacak, sözlü sınav yeterli sayılacak.

Ayrıca Almanya'da doğanlar, ebeveynlerinden biri beş yıldan fazla süre Almanya'da ikamet ederse vatandaşlık hakkı elde edecek. Normalde vatandaşlığa başvuru için 8 yıl olan ikamet süresi de 5 yıla indirilecek.

Federal mecliste onaylanması bekleniyor

Okul veya mesleğinde başarılı olanlar ile iyi derecede almanca bilenler içinse bu süre, 3 yıla kadar kısalabilecek.

Tasarının gelecek aylarda federal mecliste görüşülerek onaylanması bekleniyor.

Almanya’da 12 milyondan fazla yabancı yaşıyor. Bunların 5 milyon 300 bini en az 10 yıldır ülkede ikamet ediyor.

Çifte vatandaşlık nedir?

bir kişinin eşzamanlı olarak bu ülkelerin yasalarına göre birden fazla ülkenin vatandaşı olarak kabul edildiği vatandaşlık statüsüdür. Kavramsal olarak vatandaşlık, ülkenin iç siyasi yaşamına odaklanır ve milliyet, uluslararası bir meseledir. Bir kişinin milliyetini veya vatandaşlık statüsünü belirleyen uluslararası bir sözleşme yoktur. Bu kavram, yalnızca birbiriyle farklılık gösterebilen ve çatışabilen ulusal yasalar tarafından tanımlanmıştır. Çok vatandaşlık, farklı ülkelerin vatandaşlık için farklı ve mutlaka birbirini dışlamayan kriterler kullanmasıyla ortaya çıkar. Halk dilinde, insanlar birden fazla vatandaşlığa sahip olabilirler, ancak teknik olarak her ulus, belirli bir kişinin kendi vatandaşı olarak kabul edildiğini iddia eder.

Birden fazla vatandaşlığa sahip bir kişi, genellikle, vatandaşlığına sahip olduğu her ülkede vatandaşlık haklarına (pasaport hakkı, ülkeye giriş hakkı, ikamet ve çalışma hakkı, oy kullanma hakkı vb.), ancak aynı zamanda vatandaşlık yükümlülüklerine de tabi olabilir (ulusal hizmet için potansiyel bir yükümlülük, dünya çapındaki gelir üzerinden vergilendirmeye tabi olma vb.).

Bazı ülkeler çifte vatandaşlığa izin vermez veya sadece belirli durumlarda izin verir (örneğin, doğum sırasında birden fazla milletten ebeveyn olması). Bu, vatandaşlığa kabul için başvuran bir kişinin mevcut tüm vatandaşlıktan vazgeçmesini istemek veya başka bir vatandaşlığı gönüllü olarak alan birinden vatandaşlığını geri çekmek veya başka araçlar yoluyla olabilir. Bazı ülkeler vatandaşlıktan çıkmaya izin verirken diğerleri izin vermez. Bazı ülkeler genel çifte vatandaşlığa izin verirken, diğerleri çifte vatandaşlığa izin verir, ancak yalnızca sınırlı sayıda ülke için verir.

Çifte vatandaşlığa izin veren ülkeler, kendi topraklarındaki vatandaşlarının diğer vatandaşlığını hala tanımayabilir (örneğin; ülkeye giriş, ulusal hizmet, oy kullanma yükümlülüğü vb.). Benzer şekilde, aynı zamanda vatandaşı olan bir kişinin başka bir ülke tarafından konsolosluk erişimine izin vermeyebilir. Bazı ülkeler, çifte vatandaşlık sahiplerinin silahlı kuvvetlerinde veya polis güçlerinde hizmet etmelerini veya belirli kamu görevlerinde bulunmalarını yasaklamaktadır.