Almanya'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Erdmann, "Türkiye, Avrupa ile iç içedir. Vazgeçilmez partner konumundadır. Alternatif aramak mantıklı değil. Bunu Türkiye ve Rusya'nın nükleer santral temeli attıkları günün ertesinde söylüyorum." dedi

Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann ve eşi Marion Maria Antonia Erdmann, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

'İlişkilerİ bitirmemiz söz konusu değil'

Erdmann, geçen hafta Bulgaristan'da gerçekleşen AB zirvesine ilişkin olarak "Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilere, Türkiye ile Avrupa arasındaki ilişkilere baktığımızda bizler vazgeçilmez birer partner konumundayız. İlişkilerimizi yok saymamız ya da bitirmemiz söz konusu değil. Elbette önümüzde engeller var ama bunlar aşılabilecek engellerdir. Bunlar aşıldıktan sonra yapıcı bir ilişki düzeyine geçileceğinden eminiz" dedi.

'Başka çare aramak mantıklı değil'

Türkiye'nin dış ticaretinin yarısının AB ülkeleriyle yapıldığını kaydeden Erdmann, "Zaman zaman Türkiye için Çin, Rusya gibi alternatiflerin olduğu yazılıyor. Bunlar aslında fanteziden ibaret. Türkiye ekonomisi Avrupa ile iç içedir. Başka bir çare aramak pek mantıklı değil. Türkiye Cumhurbaşkanı ile Rusya Devlet Başkanı'nın yeni nükleer santralın temelini attıkları günün ertesinde söylüyorum bunu" ifadesini kullandı.

'Buzlar çözülüyor'

Başbakan Binali Yıldırım'ın Almanya ziyareti ve gazeteci Deniz Yücel'in serbest bırakılmasının iki ülke ilişkilerinde yeni bir sayfa açıp açmadığı sorulan Erdmann, "Uçağın üstündeki buzlar çözüldü, uçak havalanmaya başladı aslında. İyi bir zeminde ilerlediğimizi söyleyebilirim. Her ne kadar yeni kurulan hükümet Türkiye politikasını detaylandırmamış olsa da bu olumlu havayı bundan sonra da sürdüreceğinden, yapıcı bir siyaset izleyeceğinden eminim" yanıtını verdi.

Habertürk