Almanya sözde 'soykırım' tasarını kabul etti

'Soykırım' tarihine adını altın harflerle yazdıran 'Hitlerin utanmaz çocukları' Ermenilerin 1915 olaylarıyla ilgili 'sözde soykırım' iddialarını bir karar tasarısı ile kabul etti. Oylamaya katılmayan Başbakan Merkel, tasarının kabul edilmesinden hemen sonra yaptığı açıklamada, 'Almanya'nın Türkiye ile ilişkileri kapsamlı ve güçlüdür' ifadesini kullandı.

Alman Federal Meclisi'nde yaklaşık bir saat süren tartışma oturumunun ardından "1915-1916 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu'nda Ermenilere ve diğer Hristiyan azınlıklara uygulanan soykırımın hatırlanması ve anılması" başlıklı karar tasarısı bir ret, bir çekimser oyla kabul edildi. İktidardaki Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ile muhalefetteki Yeşiller'in ortak karar tasarısı, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Jön Türk hükümetinin talimatıyla Ermeniler ve diğer Hristiyan azınlıklara yönelik tehcir ve katliamı soykırım olarak nitelendirmesinin yanında, o dönem Osmanlı İmparatorluğu'nun askeri müttefiki konumunda olan Alman İmparatorluğu'nun sorumluluğunun da altını çiziyor. Oylama öncesinde yaklaşık bir saat süren tartışma oturumunda konuşan parti temsilcileri, amacın Türkiye'yi ya da mevcut Türk hükümetini sanık sandalyesine oturtmak olmadığını vurguladılar. Türkiye'nin sert tepki gösterdiği tasarının oylandığı oturuma Almanya Başbakanı Angela Merkel katılmadı.

Türkiye sorumlu değil

Alman Federal Meclisi Başkanı Norbert Lammert, oturumun açılış konuşmasında "Parlamento tarih komisyonu değildir, mahkeme hiç değildir" diyerek, ancak Alman meclisinin Almanya'nın kendi tarihi sorumluluğu da bulunan bir konuda nahoş sorulardan kaçamayacağını kaydetti. Lammert, "Bugünkü Türkiye 100 yıl önce olanlardan sorumlu değildir, ama bunun gelecekteki sonuçlarından sorumludur" diye konuştu. Norbert Lammert, başta Türk asıllılar olmak üzere milletvekillerine yönelik ölüm tehditlerine varan tepkilere de değinerek, eleştiriyi kabul ettiklerini, ancak Alman Federal Meclisi'nin düşüncesini ifade özgürlüğünü engellemeye yönelik tehditlerin kabul edilemez olduğunu ve kendilerini caydıramayacağını söyledi.

Erdoğan'ı yargılamak değil

Sosyal Demokrat Parti dış politika uzmanı Rolf Mützenich de konuşmasında, tartışma oturumunun konusunun Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı yargılamak değil, Ermeni soykırımı olduğunu vurguladı. Hristiyan Birlik partileri meclis grubu başkanvekili Franz Josef Jung da konunun Türkiye'yi suçlamak olmadığını vurgulayarak "Sadece geçmişinin sorumluluğunu üstelenenler geleceği şekillendirebilir" diye konuştu. Jung, amaçlarının Türkiye'yi sanık sandalyesine oturtmak değil, ortak tarihin irdelenmesi olduğunu kaydetti.

Özdemir'den skandal sözler

Almanya'da Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, sözde Ermeni soykırım yasa tasarısının Almanya Federal Meclisi'ne getirilmesi konusundaki gayretlerinden dolayı ülkedeki kiliselere teşekkür etti. Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir'in yakasında Ermeni rozeti ile kürsüye çıkması dikkat çekti. Oylama öncesi söz alan ve Türkiye aleyhine sert cümleler kullanan Cem Özdemir, "Bu tasarının meclise gelmesinde emeği olan Büyük Koalisyon Hükümeti'ne, Kiliselere, Cumhurbaşkanı Gauck'a ve Federal Parlamento Başkanı'na teşekkür ediyorum" dedi. Sözde Ermeni soykırım yasa tasarısının Federal Meclis'te oylanmasına ilk önayak olan isim Cem Özdemir, oylama öncesi konuşmasının bir bölümünde Talat ve Enver Paşa'nın adını anarak "katiller" dedi.