Almanlara bu korku yeter!

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkma ihtimali Almanya'yı endişelendiriyor.

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkması (Brexit), Avrupa'nın sanayi yükünü çeken Almanya'yı endişelendiriyor. Alman ekonomistlerin çoğunluğu ve iş dünyası da bu duruma karşı çıkıyor.

İngiliz halkı, ülkelerinin AB'den çıkıp çıkmamasına yönelik 23 Haziran'daki referandumda sandık başına giderek karar verecek. Ancak Brexit konusu, İngiltere'nin yanı sıra diğer AB ülkelerini ve küresel piyasaları da yakından ilgilendiriyor. Olası bir Brexit'in AB ve Almanya'ya etkileri ise kamuoyunda tartışılıyor. Almanya, AB'de Brexit'ten en çok etkilenecek ülkelerden biri olarak görülüyor.

SİYASİ SONUÇLAR DA ENDİŞELENDİRİYOR

Ancak Almanya'yı endişelendiren yalnızca ekonomik etkiler değil. AB ve Almanya için oluşacak siyasi sonuçlar ekonomik sonuçlardan daha önemli olabilir. İngiltere'nin AB'den ayrılmasıyla ilgili referandumun domino etkisi yaparak diğer ülkelerde de yayılabileceği ve AB'nin istikrarının sarsılabileceği belirtiliyor.

Son olarak Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Alman basınına verdiği bir demeçte, İngiltere'deki referandumdan AB'den ayrılma kararı çıkması durumunda, diğer AB ülkelerinde de benzer referandumların yapılabileceğini vurguladı.

ALMANLAR KARŞI

Brexit tartışmalarının ciddi boyutlara varmasının ardından Alman ekonomi ve iş dünyasından çeşitli uyarılar geldi.

Almanya'nın en prestijli düşünce kuruluşlarından Ekonomi Araştırma Enstitüsünden (Ifo) yapılan açıklamada, AB'den ayrılışının İngiltere'nin yanı sıra AB ve Almanya için de çok olumsuz sonuçlar doğurabileceği ifade edildi.

Yapılan anketlerde de ekonomi uzmanlarının Brexit'ten yana olmadığı görülüyor. Ifo'nun "Frankfurter Allgemeine Zeitung" gazetesiyle ortaklaşa gerçekleştirdiği "Ekonomistler Paneli" anketine göre, katılımcıların yüzde 85'i Brexit'e karşı çıkarken, yüzde 10'u ise Brexit'i destekliyor.

ALMANYA'YA FATURASI NE OLUR?

Merkezi Frankfurt'ta bulunan DZ Bank'ın bir çalışmasında ise İngiltere'nin AB'den ayrılmasının, Almanya'nın ihracatını etkileyebileceği için 2017 sonu itibarıyla ülkeye 45 milyar avroya mal olabileceği belirtildi.

Dünya Ekonomi Forumunun (WEF) bir analizinde, Brexit'ten İngiltere ekonomisinin yanı sıra en olumsuz etkilenecek ülkenin Almanya olacağı öngörüsü paylaşılırken Almanya'nın, İngiltere'nin ayrılığından herhangi bir kazancının olmayacağı kaydedildi.