Alman şirketlerden Uygur hamlesi

Alman şirketleri, Çin'in Doğu Türkistan'da Uygur Türklerine yaptığı insan hakları ihlalleri nedeniyle 2023'e kadar bölgeden çekilecek.

Almanya Federal Meclisi Bilimsel Hizmetler Dairesince hazırlanan raporda, Çin’in Doğu Türkistan’da Uygur Türklerini ucuz işgücü olarak kullandığı ve insan hakları ihlali işlediği belgelendi. Söz konusu rapor, 16 Mayıs 2021 tarihinde Alman medya organı Süddeutsche Zeitung’da yayımlandı. Alman Federal Meclisinin önüne gelecek karar tasarısı, Alman şirketleri; Adidas, BMW ve Wolkswagen gibi dünya çapındaki firmaların Çin’deki ortaklıkları feshetmesini öngörüyor. “Tedarik Zinciri Yasası” adı verilen ve Almanya’da 1 Ocak 2023’te yürürlüğe girmesi beklenen tasarının kabul edilmesiyle beraber, Doğu Türkistan’da Çin’le işbirliği yapan firmaların ortaklıklarını sonlandırması öngörülüyor.

ALMANYA, ÇİN İLE ORTAKLIK KURAN ŞİRKETLERE AĞIR YAPTIRIMLAR GETİRECEK

Alman medya servisi Süddeutsche Zeitung tarafından paylaşılan taslak metne göre, Doğu Türkistan’da yaşanan ağır insan hakları nedeniyle, Çin ile ortaklık kuran Alman şirketlerine ciddi yaptırımlar gündeme gelecek. Yeşiller partisi tarafından gündeme alınan taslağa göre, zorla çalıştırma yasağına uymayan Doğu Türkistan’daki fabrikalar ile işbirliğine son verilecek. Bu tür fabrikalarla işbirliğine devam eden Alman firmaları, para cezasına çarptırılacak ve şirket üyelerine ağır ceza hükümleri uygulanacak. Yasaya göre, işçi sayısı binin üzerinde olan şirketlerin yıllık cirosuna yüzde 2 oranında ceza verilmesi hedefleniyor. 1 Ocak 2023 itibarıyla Almanya’da yürürlüğe girmesi beklenen karar, Adidas, Puma, BMW, Bosch, Siemens, Volkswagen ve BASF gibi bir çok küresel Alman şirketini ilgilendiriyor.

H&M’İN SÖZCÜSÜ: ÇİNLİ TEDARİKÇİLERDEN MAL ALIMINI DURDURDUK

Doğu Türkistan’da zorla çalıştırma ve köle işçi meselesi son olarak, Washington merkezli düşünce kuruluşu Küresel Politikalar Merkezi (CPG) tarafından gündeme gelmişti. Yüz binlerce Doğu Türkistanlının Çin yönetimi tarafından pamuk tarlalarında zorla çalıştırıldığını öne süren CPG, çeşitli uluslararası giyim markalarına uyarıda bulunmuştu. Bu kapsamda, dünyada ünlü hazır giyim firması H&M, Uygurlara yapılan insan hakları ihlalleri nedeniyle Çin’deki pamuk üreticileriyle bağını kesmişti.

ZORLA ÇALIŞTIRILAN UYGURLARIN SAYISI YARIM MİLYONU BULDU

Avustralya Stratejik Politika Enstitüsünün 2020 yılının başında yayımladığı raporda, 80 binden fazla Uygur Türkü’nün köle gibi fabrikalarda çalışmaya gönderildiği “Satılık Uygurlar” başlığı ile yer almıştı. Bugün köle gibi çalıştırılan Uygur Türklerinin sayısının, 500 bini bulduğu ifade ediliyor. Çin’in ekonomik hegemonyasını büyütmek için kurduğu bu yüzyılın kölelik sisteminin, bir an önce durdurulması gerekiyor. Bu noktada en büyük sorumluluk Birleşmiş Milletler (BM), Müslüman ülkeler ve Çin’den ürün alan batılı şirketlere düşüyor.

UYGUR HAREKETİ: EN AZ BİR KIYAFETİMİZ, ÇİN ZULMÜ ALTINDAKİ UYGURLARIN KÖLE GİBİ ÇALIŞTIRILMASININ ÜRÜNÜ!

Uygur Hareketi aktivistleri, 18 Haziran 2020 tarihinde sistematik baskı ve asimilasyon politikasının yürütüldüğü Doğu Türkistan’da zorla çalıştırılan, sömürülen ve özgürlükleri ellerinden alınan Uygur Türklerinin durumuna dikkat çeken bir bildiri yayımlamıştı.

Dünyanın, Uygur Türklerinin içinde bulunduğu bu dramın farkında olması gerektiği ifade edilen bildiride, Çin şirketlerinde zorla çalıştırılan Uygur işçilerin durumu da ele alındı. Söz konusu bildiride şu ifadelere yer verildi:

“Bugün dünyada üretilen pamuğun dörtte biri Çin’in işgal ettiği Doğu Türkistan topraklarında kumaşa dönüşüyor. Hemen hemen herkesin dolabındaki en az bir kıyafet, Çin Komünist Partisinin zulmü altında inleyen Müslüman Uygur Türklerinin köle gibi zorla çalıştırılması ile üretilip dünyaya dağıtılıyor. Artık dünyanın hem özgürlükleri hem de emekleri Çin tarafından gasp edilen Uygurlara sahip çıkmasının zamanı.

DİNİ, ETNİK VE SİYASİ BASKILARIN MERKEZİ: DOĞU TÜRKİSTAN

Çin hükumetinin sistematik baskı ve asimilasyonlar ile dini, etnik, kültürel ve siyasal anlamda “soykırıma” varan faaliyetleri, her geçen gün dünya kamuoyunun daha çok gündemine geliyor.ABD Dışişleri Bakanlığının açıkladığı verilere göre Doğu Türkistan’da yaklaşık 2 milyona yakın Uygur Türkü ve diğer azınlıklara mensup Müslümanlar, eğitim adı altında zorla toplama kamplarında tutulmakta.

Etnik ve kültürel ayrımcılığa ve insan hakları ihlallerine maruz kalan Doğu Türkistanlılar, ucuz iş gücü olarak Çinli şirketlerde çalıştırılıyor. Öte yandan, Birleşmiş Milletlerin resmi verilerine göre ise, Pekin idaresinin kültürel soykırım uyguladığı Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında 1 milyondan fazla Uygur Türkünü zorla tutuyor. Farklı kaynaklarda cezaevleri ile gözaltı merkezlerinde tutulanlarla birlikte bu rakamın 3-4 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor.

Çin hükumeti, dünya kamuoyundan toplama kampındaki Uygur Türklerinin durumuna dair tüm verileri gizlemektedir. Ancak, ABD Dışişleri Bakanlığı verilerine göre 2 milyonu aşkın Doğu Türkistanlı toplama kamplarında zorla tutuluyor. Çin Komünist Partisinin sistematik baskı ve şiddet politikalarına maruz kalan Uygur Türkü ve azınlıklar, birçok hak ihlali ile karşı karşıya kalmaktadır.