Rusya Federal Cezaevi Servisi bölge departmanının bildirdiğine göre, Rus muhalif siyasetçi Alexey Navalny Yamalo-Nenets Özerk Okrugu'ndaki 3 No'lu cezaevi kampında hayatını kaybetti.
Rus muhalif lider Aleksey Navalny'nin cezaevinde hayatını kaybettiği haberi, uluslararası toplumda büyük bir şok etkisi yarattı. Cezaevi yönetimi tarafından yapılan açıklama ile 46 yaşındaki Navalny'nin ölümü doğrulanırken, bu durum dünya çapında geniş yankı buldu.
Rusya'da Putin rejimine karşı en etkili muhalif figürlerden biri olarak görülen Navalny, 2021 yılında ülkesine dönüşü sırasında gözaltına alınmış ve ardından hapse mahkum edilmişti. Putin hükümetini yolsuzluk ve insan hakları ihlalleri konusunda sık sık eleştiren Navalny, hapis cezası süresince defalarca sağlık sorunları yaşadı ve tedavi talepleri reddedildi.
Kremlin: Nedeniyle ilgili bilgimiz yokKremlin'den yapılan ilk açıklamada Sözcü Dimitri Peskov, "Navalny'nin ölüm nedeniyle ilgili bilgimiz yok. Gerekli araştırmaları cezaevi yapıyor" dedi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova da şöyle konuştu:
Batı'nın Navalny'nin ölümüne doğrudan Rusya'yı suçlama şeklinde verdiği tepki, kendini açıklamaktır. Adli tıp sonuçları henüz açıklanmadı. Ancak Batı'nın şimdiden vardığı sonuçlar var.
Navalny'nin yardımcısı Leonid Volkov ise yaptığı açıklamada, "Rus makamları Aleksey Navalny'yi, hapishanede öldürdüklerine dair bir itiraf yayınladı. Bunu doğrulamak için herhangi bir yolumuz yok" ifadelerini kullandı.
"Devlet propagandasına inanmak için hiçbir dayanağımız yok" diyen Volkov, "Eğer doğruysa Putin, Navalny'yi öldürdü demektir" diye konuştu.
Avrupa'dan ilk açıklama Fransa'danFransa, Navalyn'nin ölümüne ilişkin ilk açıklama yapan ülke oldu.
Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne, "Navalny, baskı sistemine karşı direnişi hayatıyla ödedi. Ceza kolonisindeki ölümü, Vladimir Putin rejiminin gerçekliğini bize hatırlattı" ifadelerini kullandı.
Avrupa Komisyonu Başkanı Charles Michel, Navaly'nin ölümüyle ilgili yaptığı açıklamada, "Özgürlük ve demokrasi değerleri için mücadele etti. Ailesine ve demokrasi için mücadele edenlere başsağlığı diliyorum" dedi.
Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, şöyle konuştu:
"Rusya rejimi sonuçlarla yüzleşmeli. Adalet tecelli etmelidir."
'Cesaretinin bedelini ödedi'Almanya Başbakanı Olaf Shcolz, Navalny'nin, "cesaretinin bedelini hayatıyla ödediğini" söyledi. Shcolz, "Navalny'nin ölümü, Rusya'nın nasıl değiştiğinin göstergesi" diye konuştu.
İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, "Bu berbat bir haber" dedi ve ekledi:
"Rus demokrasisinin en ateşli savunucusu olan Navalny, hayatı boyunca inanılmaz bir cesaret sergiledi."
NATO: Rusya'nın cevaplaması gereken ciddi sorular varNATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Navalny'nin ölüm haberi ile ilgili derinden üzgün ve endişeli olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Tüm gerçekler ortaya konmalıdır. Rusya'nın cevaplaması gereken ciddi sorular var. Alexei Navalny uzun yıllardır özgürlük ve demokrasi için güçlü bir ses olmuştur. NATO ve NATO müttefikleri uzun bir süredir onun derhal serbest bırakılması çağrısında bulunmaktadır. Bugün, düşüncelerim ailesi ve sevdikleriyle birlikte. Alexei Navalny'nin yıllardır yaptığı gibi demokrasi ve özgürlüğe inanan herkesi desteklemeye kararlıyız."
ABD: Korkunç bir trajedi
Beyaz Saray da ilk açıklamayı yaptı. Sözcü Jake Sullivan, "Navalny'nin ölümü, eğer doğrulanırsa, korkunç bir trajedidir" dedi.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Eğer Navalny'nin ölüm haberi doğruysa, bu sadece Rusya'nın zayıflığını ve çürümüşlüğünü vurgular" açıklamasını yaptı.
İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, "Hapiste zulüm gördükten sonra Navalny'nin ölümü beni çok etkiledi. Ailesinin ve Rus halkının acısını paylaşıyoruz" diye konuştu.
Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski "Yanlış suçlamalarla mahkum edildi, korkunç şartlarla cezaevine konuldu. Tüm bunlardan Putin sorumlu" ifadelerini kullandı.
Zelenski Putin'i suçladıUkrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de Aleksey Navalny'nin ölümü için Putin'i suçladı.
Zelenski, "Putin tarafından öldürüldüğü çok açık, tıpkı diğer binlercesi gibi, bu tek yaratık yüzünden eziyet ve işkence gördü" ifadesini kullandı.
Navalny'nin eşi Yulia: Rejimle mücadele etmeliyizNavalny'nin eşi Yulia Navalnaya, Putin'in ülkesine ve Aleksey Navalny'nin ailesine karşı işlediği "zulümler" nedeniyle adalet önüne çıkarılması gerektiğini söyledi.
Münih Güvenlik Konferansı'nda yaptığı açıklamada Navalnaya, şu ifadeleri kullandı:
"Putin ve tüm ekibinin ülkemize, aileme ve eşime yaptıklarından dolayı cezalandırılacaklarını bilmelerini isterim. Bugün Rusya'daki bu korkunç rejimle mücadele etmeliyiz. Vladimir Putin, son yıllarda ülkemizde işledikleri tüm zulümlerden şahsen sorumlu tutulmalıdır."
Alexei Navalny kimdir?Alexei Anatolyeviç Navalny, Rus avukat, aktivist ve siyasetçidir. 2009 yılından itibaren Rusya'da ve Rus ve uluslararası medyada yolsuzluk ve Devlet Başkanı Vladimir Putin eleştirmeni olarak gündeme geldi. Alexei Navalny, The Wall Street Journal tarafından "Vladimir Putin'in en çok korktuğu adam" olarak tanımlanmıştır. Alexei Navalny, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kamuoyu önünde en fazla bilinen muhaliflerinden Yolsuzlukla Mücadele Fonu kurucusudur
Rus savcılar, Alexei Navalny'yi dolandırıcılık ve mahkemeye saygısızlık suçlamalarıyla 13 yıl hapis cezası çarptırılmasını istedi.
Mahkemeye sunulan iddialara göre, Alexei Navalny'nin yaklaşık 350 milyon ruble (115 milyar 980 milyon Türk lirası) çaldığı iddia edildi. Hapishanede tutukluluğu devam eden Rus muhalif Alexei Navalny, hapisteyken daha önce de zehirlenmiş ve yoğun bakımda yatmıştı.