ÖZLEM DOĞAN
Erzincan'a 223, Kemaliye ilçesine ise 70 kilometre uzaklıktaki Yukarı Barasor Vadisinin son köyü olan mazlum bir köy: Başbağlar. Türkiye cinayetlerin ve faili meçhullerin karanlık güçlere yaradığı bir dönemden geçerken, Başbağlar Köyü sakinleri başlarına geleceklerden habersiz, hayatı her zamanki akışında yaşıyorlardı. Ülke 2 Temmuz'da Madımak Oteli'nde yanarak can veren 33 Alevi vatandaşı ve faillerini konuşurken, sadece 3 gün sonra; 5 Temmuz 1993 akşamı Başbağlar'da büyük bir vahşet yaşanacaktı. Ramazan günü akşam ezanına az bir süre kala köye gelen yirmi kişilik ilk terörist grup, yardım alınmasını engellemek için telefon kablolarını kesti ve köyün girişini tuttu. Kırk kişilik diğer terörist grup ise köyün içine girdi. Akşam ezanını okuyan imamı zorla susturdular. Köyü basan caniler köyün bütün erkeklerini tepede topladılar. Köyün kadınlarını da aşağıdaki dereye götürdüler. Köylülere tam 1.5 saat propaganda yapıldı ve öldürülmek için seçilen erkeklere neden öldürülecekleri anlatıldı. Saldırganların bir kısmı da ellerinde fitillerle köyün içinde bekliyorlardı. Bu grup katliamdan sonra evleri ve camiyi yakmak için bekliyordu. Propagandadan sonra teröristler köyün tüm erkeklerini hunharca kurşuna dizdi ve 28 kişi hayatını kaybetti. Daha sonra köy ateşe verildi ve 214 ev, köy okulu ve köy camii yakıldı. Bu yangınlar sırasında da beş kişi diri diri yanarak can verdi. O gün Başbağlar'da toplam 33 kişi hayatını kaybetti. Saldırgan caniler gece yarısı köyü terk etti. Bomba yerleştirilmiş dereden son anda kurtulan köy kadınları tepede karşılaştıkları korkunç manzara karşısında yürekleri dağlayan ağıtlar yaktılar.O dönemin kartel medyası Sivas Olayları'na gösterdiği ilginin on da birini bile Başbağlar'a göstermedi ve bu katliamı görmezden geldi.
GÖRGÜ TANIĞININ AĞZINDAN KATLİAM DAKİKALARI:
Sağ kalan görgü tanıkları teröristlerin köydeki herkesi ismen tanıdığını ve eve gelen misafirlerin bile kim olduklarını bildiğiydi. Olay sırasında kurşunlanan ve öldü diye bırakılan Muhtar Ali Akarpınar, bir gazeteye o gün yaşadıklarını şöyle anlattı: "Böylesi bir temmuz günüydü. Başbağlar sabah mutlu uyanmıştı. Gurbetteki hemşerilerimiz gelmişlerdi, kucaklaşmışlardı. Hatta Almanya'dan bir minibüs yollamışlar, nihayet köyümüzün bir arabası da olacaktı. O zamanlar Başbağlar kıpır kıpırdı. Hayvancılık hızlıydı, ekinler boylanmıştı. Akşam namazı camideydik. Eli silahlı militanlar geldi, çok gençtiler, bizi köyün yukarısına çıkardılar. Doğrusu itmediler, kakmadılar, zorlamadılar. Kadınları da kuru bir dere yatağına toplamışlar. Takriben yarım saat, belki üç çeyrek örgüt propagandası yaptılar. Meğer bizi oyalıyorlarmış, aşağıda evleri talan ediyor, yağma yapıyorlarmış o anda. Ne zamanki kesif bir duman yükseldi köyün yakıldığını anladık. Zaten evlerimiz ahşap ve bitişik nizam. Üstü ot, altı ahır, Nasıl berbat bir koku anlatamam. Bak, hayvanların çığlıkları hala kulaklarımda."
"SİVAS'IN İNTİKAMI ALINDI" BİLDİRİSİ
Başbağlar katliamını, üç gün önce gerçekleşen Madımak Oteli katliamına misilleme olarak yaptıklarını söyleyen PKK, köyü terk ederken bıraktıkları "Sivas'ın intikamı alındı" yazılı bildiride: Madımak Oteli'nde öldürülenler Alevi Kürtlerdi ve buna karşılık Başbağlar'da Sünni Türkler öldürüldü yazmışlardı. PKK lideri Abdullah Öcalan olaydan habersiz olduğunu söyledi ve olayın sorumlusunun Dr. Baran kod adlı bir PKK mensubu olduğunu ifade etti.
PKK MI? JİTEM Mİ?
Katliamla ilgili farklı bir iddia ise eski özel harekatçı Ayhan Çarkın tarafından ortaya atıldı; Çarkın, "Başbağlar Katliamı'nı JİTEM yaptı" söyleminde bulundu ve PKK'nın katliamla ilgisi olmadığını ifade etti. Ayhan Çarkın'ın "tarihi itiraf" olarak manşetlere taşınan sözlerinin ardından, savcılar olaya el koydu, Çarkın'ı ve o dönem bölgede görev yapan birçok özel harekat polisini tutukladı.
SONUÇ
Katliamın yaşandığı 1993'te başlayan Başbağlar davası, sadece 3 yıl sonra kapandı. Davada faillerin hiçbiri yargılanmazken, ceza alan tek kişi, tetiği çekenlerin isimlerini veren bir itirafçı oldu. Soruşturma sonunda saldırıyı gerçekleştiren grubun liderinin 'İsa' kod adlı Orhan İlbay olduğu, saldırı emrini veren kişinin ise Sivas olaylarında da adı geçen 'Dr. Baran' kod adlı Müslüm Durgut olduğu ifade edildi. Dava, 26 Nisan 1995 tarihinde İzmir Devlet Güvenlik Mahkemesi'ne nakledildi, son duruşmaya kadar 8 sanık yakalandı, ikisi ceza aldı. O iki sanıktan biri örgüt üyeliğinden 3,5 yıl, itirafçı sanık olan diğer kişi de 14 yıl ceza aldı.
Oy Başbağlar oy Başbağlar! Garip anam başın bağlar. Bağladı diye besbelli, Yağdı üstüne kurşunlar vay.