Alaska 7,2 büyüklüğünde deprem ile sarsıldı

Alaska Yarımadası bölgesinde 7,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Alaska Yarımadası bölgesinde meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremin merkez üssünün Alaska'nın Sand Point şehrine 98 kilometre mesafede olduğunu ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu (USGS) tarafından açıklandı. Deprem, 32,6 kilometre derinlikte gerçekleşti.

Depremin ardından bölgede tsunami uyarısı yapıldı. Yetkililer, kıyı bölgelerinde yaşayanları dikkatli olmaları ve gerekli tedbirleri almaları konusunda uyardı. Tsunami tehlikesine karşı bölge halkı tarafından alınan önlemler izleniyor. Durumla ilgili güncellemeler yetkililer tarafından düzenli olarak duyurulmaya devam edecek.

Tsunami, büyük ölçekli su altı depremleri, volkan patlamaları, deniz altı heyelanları veya meteor çarpmaları gibi deniz tabanında meydana gelen ani ve şiddetli hareketler sonucu oluşan büyük deniz dalgalarıdır. Bu tür doğal olaylar, deniz suyunun yer değiştirmesine ve su altındaki enerjinin dalgalar halinde yayılmasına neden olur. Tsunamiler, uzun periyotlu ve genellikle kıyıya doğru büyük bir hızla ilerler.

Tsunamiler, açık denizde uzun dalga boylarıyla seyahat ederken, kıyıya yaklaştıkça dalga boyu kısalır, ancak dalga yüksekliği artar, böylece büyük bir etkiye neden olabilirler. Kıyıya ulaştığında, tsunami dalgaları kıyı şeridini aşarak iç kesimlere doğru ilerler ve büyük hasarlara ve can kaybına yol açabilir.

Tsunami uyarı sistemleri ve erken uyarı sistemleri, denizde meydana gelen potansiyel tsunami olaylarını tespit ederek kıyı bölgelerini uyarmak için kullanılır. Tsunamilerin zararını en aza indirmek için halkın bilinçlendirilmesi ve acil durum planlarının oluşturulması da önemli tedbirler arasındadır.