Haber: Gülden Ağ - Aksaray
Halı sanatında dünya markası haline gelen Sultanhanı ilçesi; okçuluk sporundaki dereceleri ve dünyanın en büyük kervansaraylarından birine ev sahipliği yapması ile adını duyurmaya devam ediyor. İki bin halı ustasının çalıştığı bu ilçede halılar orijinallerine uygun bir şekilde restore ediliyor, nüfusun yüzde 75’i halı tamiri ile geçimini sağlıyor.
Kraliyet ailesinin halıları Sultanhanı’ında onarılıyor
Sultanhanı ilçesi Belediye Başkanı ve aynı zamanda ülkenin büyük halı ustalarından biri olan Fahri Solak halıları orijinallerine uygun biçimde restore ettiklerini, onarımda halının yöresine uygun iplikler kullandıklarını söyledi. Başkan Solak, Sultanhanı’nın ününün kraliyet ailesine kadar nasıl ulaştığını anlattı;
İngiltere Kraliyet ailesinin dekoratörü ile yıllardır çalıştıklarını belirten Solak, “Çalıştığımız kişinin İngiltere kraliyet ailesinin dekoratörü olduğunu bilmiyorduk. Mahalle arasında bir atölyemiz vardı, bize 5 tane halı getirmişti o şekilde çalışmaya başladık” dedi. İngiltere’ye gittiğimde dekoratörün kendisini misafir ettiğini belirten Başkan Solak sözlerine şöyle devam etti; "Biz kendisinin İngiltere Kraliyet ailesinin dekoratörü olduğunu Hürriyet’in açtığı tekstil yarışmasında öğrendik. Yarışmaya jüri olarak davet edilmiş ve kendisinden Prens Charles’ın dekoratörü olarak bahsediliyor. O şekilde öğrenmiş olduk” diye konuştu.
Halı tamiri batıda daha ileri zannediliyor
Başkan Solak, Fransız “tape strike” kilimini bile Fransızların onaramadığını Sultanhanı’nda tamir edildiğini, dünyanın birçok yerinde halıyla ilgilenenlerin Sultanhanı’nı bildiğini ama ülkemizde ne yazık ki halı tamirinde en iyinin Batı zannedildiğine dikkat çekerek “Türkiye’de çok ünlü bir bankacı halısını tamir için İngiltere’ye gönderiyor, kendisi aynı zamanda koleksiyoner. İngiliz bana gönderiyor, ben burada yapıyorum tekrar İngiltere’ye gönderiyorum, İngiltere’den tekrar Türkiye’ye geliyor halı. Zannediyorlar ki bu meslek Avrupa’da İngiltere’de çok daha üstün yapılıyor. Ama durum öyle değil” dedi.
Memleketlerinde Geleneksel Tekstillerin Konservasyonu ve Restorasyonu Bölümü’nün açıldığını ve bu bölümden mezunlarla daha da güzel işlerin yapılacağına vurgulayan Başkan Solak, bu zanaatın unutulmaması, gelecek nesillere aktarılması ve gerek ülkemizde gerekse dünyada hak ettiği seviyeye gelebilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.