Büyüme hormonunun fazla çalışmasıyla ortaya çıkan Akromegali hastalığı genellikle yavaş ilerleyen bir hastalıktır. Peki Akromegali nedir? Belirtileri nelerdir? Tedavisi var mıdır? Detaylar haberimizde...
AKROMEGALİ NEDİR?
Akromegali anlamıyla vücudun ekstremitelerinin genişlemesi anlamına gelir. Hipofiz bezindeki tümör aşırı büyüme hormonunu salgılar ve bu durum el ve ayak boyutlarında bir artışa, cildin kalınlaşmasına ve yüzün görünümünde bir değişikliğe neden olur.
AKROMEGALİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Artan büyüme hormonu nedeniyle çenede büyüme ve uzama, alında çıkıntı, diş aralıklarında açılma olur ve yüz hatları kabalaşır. Burun, dudaklar, kulaklar ve alın genişler ve büyür. Dil büyür. Burun kemiklerinde ve yüz kemiklerinde büyüme oluşur ve eski yüz görünümü değişir. Hastanın cilt derisinde kalınlaşma, yumuşak doku artışına bağlı ve el ve ayaklarda büyüme meydana gelir. Bu nedenle yüzük, ayakkabı ve şapka numaraları değişir. Ciltte yağlanma ve terleme artışı olur. Aşırı terleme hastaların % 80’ ninden fazlasında görülür. Baş ağrısı, yorgunluk, bitkinlik ve eklem ağrıları olabilir. Eklemlerde bozukluk % 70 hastada ortaya çıkar.
AKROMEGALİ TEDAVİSİ NASIL OLUR?
Akromegalinin tedavisinde amaç hipofiz bezindeki tümörün bası etkisini azaltmak, büyüme hormonu seviyelerini düşürerek ölümcül yan etki riskini azaltmak ve belirtilerin gerilemesini sağlamaktır. Bu amaçla cerrahi(ameliyat) ve ilaç tedavisi kullanılmaktadır. Radyasyon tedavisi neden olduğu yan etkiler nedeniyle ilk tedavi seçeneği değildir.