Haber: Fırat İpek
İstanbul’da düzenlenen basın toplantısında gazetecilerle bir araya gelen Türk Telekom yetkilileri, 2021 yıl sonu finansal ve operasyonel sonuçlarını açıkladı. 2021’i yüzde 21,2 gelir artışı ile kapatan Türk Telekom’un yıllık konsolide geliri 34,3 milyar TL’ye, net kârı ise 5,8 milyar TL’ye ulaştı. 2021 yılı yatırım harcamalarını 8,8 milyar TL olarak açıklayan Türk Telekom’un, 1,5 milyon net abone kazanımı ile abone sayısı ise 51,8 milyonu aştı. Türkiye’nin dijital dönüşümüne öncülük eden şirketin yatırım harcamaları ise 8,8 milyar TL’ye yükseldi. Türk Telekom’un 2022 yatırım ön görüsü 12,5 milyar TL olarak belirlendi.
Ülkemizdeki girişim ekosistemini küresel arenaya taşıyacağızToplantıda açıklamalarda bulunan Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, “2021 yılında birçok uluslararası iş birliğine imza attık. Dünyanın sayılı teknoloji şirketlerinden Juniper Networks ve Net Insight ile yaptığımız güç birliğiyle hizmet ve ürünlerimizi dünya pazarına sunuyoruz. Bunun yanı sıra dünyanın en büyük girişim ve inovasyon platformlarından Plug and Play ile yaptığımız iş birliği ile ülkemizdeki girişim ekosisteminin gücünü de küresel arenaya taşımayı hedefliyoruz. Ayrıca, 2021 yılı içinde TT Ventures ile 4 yeni yapay zekâ girişimine yaptığımız yatırımla portföyümüzü ikiye katladık. Hedefimiz; ülkemizden başarılarını global arenaya taşıma potansiyeli olan ‘unicorn’lar çıkarmak. 2022 yılında da şirketimizin finansal gücünü korumaya, değer yaratmaya, ekosistemimizi genişletmeye ve yeni girişimler keşfetmeye devam edeceğiz’’ dedi.
31 milyon kWh enerji tasarrufuÖnal “Sektör lideri olarak, ülke genelindeki bağlantı talebini karşılamak için Türkiye'nin 81 ilinde fiber şebekeyi yaygınlaştırmayı sürdürdük. Yaygın fiber ağımız 5G’ye geçişte etkin bir avantaj olacak. Bu bağlamda yıl sonu itibarıyla fiber ağımızı 366 bin km'ye çıkardık. 2020 itibarıyla 26,8 milyon haneyi geçen fiber ağımız, 2021 itibarıyla 30,2 milyondan fazla haneyi kapsıyor” diye konuştu.
“Toplam müşteri sayısı ve bant genişliğindeki önemli artışlara rağmen son yıllarda elektrik tüketimini azaltan dünyadaki az sayıda telekom operatöründen biriyiz” diyen Önal, beş yıl içerisinde yıllık 31 milyon kWh enerji tasarrufu sağlayarak ortalama 15 bin ton karbon salınımını engellediklerini belirtti.
Arçelik ile ‘Akıllı Fabrika’ projesini faaliyete geçirdik“Hali hazırda 13 ilde ‘Akıllı Şehir’ uygulamasını faaliyete geçirdiniz. 2022 yılında neler yapacaksınız?” sorusuna da cevap veren Önal şöyle konuştu: “Gerçek manada ‘Akıllı Şehir’ platformu işleten tek operatörüz. Bizden başka uygulayan yok. Tabi ‘Akıllı Şehir’ meselesini şehirden çıkartıp, ‘Akıllı Kampüslere, Akıllı Organize Sanayilere ve Akıllı Fabrika’lara doğru götürme ufkumuz var. Bu kapsamda geçtiğimiz yıl Arçelik ile ‘Akıllı Fabrika’ projesini faaliyete geçirdik. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte akıllı uygulamalar yaygınlaşacak. Bunları çok sık göreceğiz. Tabi şu an için daha çok bu çalışmalar yerel yönetimlerle yapılıyor” değerlendirmesinde bulundu.