NEŞAT GÜNDOĞDU/ANKARA
Son günlerde artan akaryakıt ve LPG fiyatları vatandaşı etkiledi. Enerji Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurumu (EPDK) vatandaşın sesini duyarak işletmecilerin maliyetlerini azaltacak düzenleme için çalışmalara başladı. İşletmelerin maliyetlerinin düşürülmesinden sonra pompada da fiyatlar azalacak. Türkiye’de sunulan akaryakıtın kalitesi Avrupa’nın en iyileri arasında yer aldığını vurgulayan EPDK yetkilileri, fiyat rekabeti ile de bu durumun tüketicilerin cebine yaradığını belirtti.
Faize müdahale edilecek
Kredi kartları birçok sektörde olduğu gibi akaryakıt-LPG sektöründe de yaygın olarak kullanılıyor ve bu kullanım oranı da her geçen yıl artış gösteriyor. Bankalararası Kart Merkezi’nin açıkladığı verilere göre; 2018 yılında akaryakıt sektöründe kartla yapılan ödemler yüzde 27 oranında artış gerçekleşerek 78 milyar TL seviyesine ulaşmış durumda. EPDK ortaya çıkan faiz yükünü hafifletecek, akaryakıt ve LPG sektörüne yönelik maliyetleri düşürerek tüketiciye olumlu yansıyacak yeni bir düzenleme için düğmeye bastı.
Vatandaşın cebine yansıyacak düzenleme
Sektörün üzerindeki promosyon kaynaklı faiz yükünün azaltılması gerektiğini belirten EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, kârlılığın sektörde kalması ve tüketicinin de bu kârlılıktan yararlanması için çalışma başlattıklarını açıkladı. Yılmaz, “Kârlılık sektörün tüm paydaşlarına yansıtılmalı ve bu kârlılık özellikle de tüketicinin akaryakıt alımında cebine yansımalı düşüncesindeyiz. Promosyonlar tüketicilerin bir kısmı için avantaj olurken geri kalan kısmı için dezavantaj olmamalı. Bu amaçla alternatifli hazırladığımız taslağa gelecek görüşleri değerlendirecek ve herkesin yararına olacak bir düzenleme hazırlayacağız” diye konuştu.
İstasyonların kârına düzenleme
EPDK bir süredir akaryakıt dağıtıcıları ve bayiler arasında gerilim konusu olan kâr marjları konusundaki taslağını da görüşe açtı. Dağıtıcılar ve bayiler kâr paylaşımı konusunda yaşadıkları görüş ayrılığını bir süre önce EPDK’ya taşımış ve konuya yönelik Kurumdan düzenleme talebinde bulunmuşlardı. Taslaklarla ilgili sektörden gelecek görüşler doğrultusunda nihai çalışma yapılacak ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun onayına sunulacak.