Akademisyenler sanayiye girecek!

TÜBİTAK'ın Türkiye'nin marka üretim merkezi haline gelmesini sağlayacak "Sanayi Doktora Programı"nda başvurular başladı. "Okulda öğretilenler bir işe yaramıyor" algısının kırılarak Türkiye'de yeni nesil bir üretim modelinin hayata geçirileceği projede bursiyerlere aylık 4.500 TL verilecek. Başvurular 28 Eylül'e kadar devam edecek.

NEŞAT GÜNDOĞDU/ANKARA

Türkiye'nin 2023 yılı öncelikli alan hedefleri kapsamında, sanayide ihtiyaç duyulan doktora derecesine sahip nitelikli insan kaynağının üniversite-sanayi işbirliği ile yetiştirilmesine yönelik Sanayi Doktora Programı Çağrısı başvuruları başladı. Sanayi Doktora Programı çağrısına yurtiçinde doktora eğitimi veren devlet veya vakıf üniversiteleri ile özel sektör kuruluşları işbirliğiyle yapılabilen başvurular Ar-Ge/Tasarım merkezleri ve teknoparklar bünyesindeki şirketlerden başvuru yapılabilecek. 28 Eylül'e kadar başvuruların devam ettiği programda Doktora öğrencilerine tam burs olarak aylık 4 bin 5 yüz TL, kısmi burs olarak ise 8 yüz TL ödenecek. Burs süresinin 5 yıla kadar uzanabildiği programlarda aynı zamanda üniversitelerdeki proje yöneticileri aylık 6 yüz TL, akademik danışmanlara ise öğrenci başına aylık 3 yüz TL verilecek. Özel sektör kuruluşuna da bursiyerlerin istihdam edilmesi koşulunda yüzde 60'a oranında destek sağlanacak.

Nitelikli eleman sayısı artırılacak

TÜBİTAK'ın geliştirdiği program ile özel sektörde daha fazla araştırmacı istihdam edilmesini teşvik etmek amaçlanıyor. Doktora öğrencilerine yönelik burs ve özel sektöre yönelik istihdam desteği veriliyor. Bu sayede hibe, destekler ve yatırım destekleriyle hedeflenen teknolojik dönüşüm sağlanacak. Ayrıca üretim kalite yakalanması için kritik önem arz eden insan kaynağının, nicelik ve nitelik olarak iyileştirilmesi sağlanacak. Bu amaç doğrultusunda firmaların ihtiyaçları merkeze alınarak, firmalar ile işbirliği içinde kritik doktoralı insan kaynağının yetiştirilmesi en temel amaç olacak. "Sanayi Doktora Programı" çağrısına yurtiçinde doktora eğitimi veren devlet veya vakıf yükseköğretim kurumları, 6550 sayılı kanun kapsamında yeterlik almış araştırma altyapıları ve özel sektör kuruluşlarının işbirliği ile başvuru yapılabiliyor. 5746 sayılı kanun kapsamındaki Ar-Ge/tasarım merkezleri ve teknoparklar bünyesindeki sermaye şirketleri ile özel sektör kuruluşları projeye dahil olabilecek.