EDAR Siyasal Araştırmalar Merkezi Başkanı Eda Serbest’in Ukrayna-Rusya Savaşına Yönelik Kamuoyu Araştırması sonuçlarını yorumladığı rapora göre Türk halkının çoğunluğu Rusya-Ukrayna savaşında her iki ülkeyi de haksız buluyor. Ancak iki ülke kıyaslandığında Ukrayna’ya desteğin büyüklüğü dikkat çekiyor. Öte yandan AK Parti’nin savaş karşısında izlediği politikalar ise toplumda kabul görmüş durumda. AK Parti hem Millet İttifakı’ndan hem de HDP seçmeninden izlediği dış politikada destek bulabiliyor.
Türk toplumu barıştan yanaEDAR Araştırma'nın “Ukrayna-Rusya arasındaki savaşta hangi tarafı haklı buluyorsunuz?” sorusuna yüzde 42’lik kesim “Ukrayna” derken, yüzde 12,3’lük kesim ise Rusya’yı haklı bulduğunu belirtti. Yüzde 45,7 gibi en yüksek oran ise her iki tarafı da haksız bularak, toplumun barıştan yana olduğunu ortaya koydu. Türk kamuoyunun çoğunluğu savaşta her iki tarafı da haksız bulsa da, Rusya'ya kıyasla büyük ölçüde Ukrayna'nın desteklendiği görüldü.
Halk dış politikadan memnun
Kamuoyunda en çok merak edilen konulardan biri de Rusya - Ukrayna savaşına karşı AK Parti'nin yürüttüğü siyasetin halktaki karşılığı idi. Araştırmada AK Parti’nin, Cumhur İttifakı seçmeni dışında da yürüttüğü dış politikada desteklendiği görüldü. Katılımcıların yüzde 47,2’si iktidarın savaş sürecinde yürüttüğü dış politikayı başarılı buldu. Başarısız bulan kesim yüzde 20,3’te kalırken; yüzde 32,5 ise “kararsız” olduğunu beyan etti. Dış politikadaki başarı değerlendirmesinde Cumhur İttifakı'nı destekleyen seçmende oran yüzde 65'lere ulaşırken, Millet İttifak'ında yüzde 30, HDP seçmeninde ise yüzde 40 düzeyinde gerçekleşti.
Başarılı dış politika Cumhur İttifakı’nın oyunu artırdı
Rapora göre Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrasındaki gelişmeler Cumhur İttifakı'nın oy oranında bir miktar artışa yol açtı. Çok yakın coğrafyada başlayan savaş toplumun güvenlik endişelerini gün yüzüne çıkartırken, bu durum mevcut iktidarın lehine oy artışı sağladı.
Mültecilere bakış açısı ne durumda?
EDAR Araştırma yürüttüğü araştırmada Ukrayna’dan gelmesi muhtemel mülteciler ile Suriye ve Afganistan’dan gelen göçmenlere halkın bakış açısını da sordu. Toplumun çoğunluğu hem yeni Ukraynalıların hem de Suriyeli ve Afgan göçmenlerin Türkiye’ye gelişine karşı olumsuz bir bakış ortaya koydu. Bu olumsuz bakış açısı Suriyeli ve Afganlar konusunda biraz daha belirgin görüldü. Ukrayna’dan mülteci gelmesine katılımcıların yüzde 27,5’si olumlu, yüzde 52,2 olumsuz, yüzde 20.3’ü de kararsız baktığını bildirdi. “Suriye’den yeni göçmenlerin gelmesini nasıl karşılarsınız?” sorusuna ise olumlu cevap verenler yüzde 10,5, olumsuz cevap verenler yüzde 79,2, karasızlık beyan edenler ise yüzde 10,3 oldu. Aynı soru Afgan mülteciler için sorulduğunda ise yüzde 10’u olumlu, yüzde 77,9’u olumsuz, yüzde 12,1 kararsız olduğu yönünde görüş bildirdi.