TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, mevcut tabloda partilerin aralarında anlaşarak yeni anayasa yapmalarını mümkün kıldığını söyledi. Partilerin bu anayasanın Türkiye için zaruret olduğuna inanmaları gerektiğini belirten Şentop, olmadığı takdirde milletin yeni anayasayı yapacak bir parlamento tablosunu en kısa zamanda oluşturacağını söyledi.
Şentop, dün Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen AK Parti Siyaset Akademisi'nin yeni dönemdeki ilk dersini vermek üzere geldiği Bursa'da gazetecilerin sorularını yanıtladı.
"Son olarak 23 Mayıs'ta üç parti temsilcisi 7 madde üzerinde anlaşıldığını söylemişti. Bu süreç nasıl ilerleyecek" sorusu üzerine Şentop, anlaşmanın sağlandığı 7 maddenin dışında anlaşma sağlanabilecek ilave maddelerin de olduğunu söyledi.
"YENİ BİR ANAYASAYA İHTİYAÇ VAR"
İlave maddelerin genel başkanların değerlendirmesine bırakıldığını belirten Şentop, "Genel başkanlar onay verdikten sonra Meclis'e bir teklif olarak verilir. Komisyonda görüşülür ve sonra devam eder. Bu, bir başlangıç olur umarım anayasayla ilgili olarak. Türkiye'nin yeni anayasaya ihtiyaç duyduğu 15 Temmuz'da yaşadıklarımızla da karşımıza çıkıyor." ifadelerini kulandı.
Şentop, "Bu yasama döneminde yeni anayasa gündemden çıkacak mı, Türkiye yeni anayasa yapabilecek mi?" sorusuna karşılık, şunları kaydetti:
"Bugünün tablosu, aslında partilerin aralarında anlaşarak, yeni anayasa yapmalarını mümkün kılıyor. Partilerin bu anayasanın Türkiye için bir zaruret olduğuna inanması lazım. Olmadığı taktirde millet, buna inanıyor ve yeni anayasayı yapacak bir parlamento tablosunu en kısa zamanda oluşturur. Anayasayla ilgili her zaman ümitliyim."
"BİR KHK MECLİS'TE GÖRÜŞÜLÜYOR"
Bir gazetecinin Meclis'te, Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) ilgili itirazları değerlendirmek üzere kurulan komisyonun, KHK'lerde değişiklik yapıp yapamayacağını sorması üzerine Şentop, şöyle konuştu:
"Zaten bir KHK Meclis'te görüşülüyor, başlandı görüşmelere. KHK Komisyonu, Meclis'in ihtisas komisyonlarından değil. O anlamda bunu, bir meclis komisyonu, daimi veya geçici bir komisyon olarak değerlendirmek, yanlış olur. Bu, bir nevi siyasi partilerin konuyla ilgili görüş oluşturacağı, görüşlerde ortaklaşma imkanı sağlayacağı bir 'heyet' olabilir. Resmi anlamda buna 'komisyon' demek, çok doğru olmaz, Meclis'teki iç tüzüğe göre. KHK'ler üzerinde değişiklik yapma yetkisi de bu komisyonda olmaz. Bu komisyon, neler yapılması gerektiğini, bir tavsiye mahiyetinde Meclis'e sunar. Zaten genel kurulda görüşülecek. Partiler bu konuda mutabık kaldıktan sonra genel kurulda bu tür değişiklikler yapılabilir."