Ak Parti'den önce Alevi kelimesini kullanamıyorduk

Türkiye'nin en öneli sorunları arasında Kürt sorunundan sonra Alevi sorunu geliyor. Yıllarca Alevilerle ilgili hiçbir çalışma yapılmazken Ak Parti hükümeti elini taşın altına koydu. Alevi vatandaşların sorunlarını çözmek için bir çalıştay kurdu.

Ezgi Çelik ANKARA

Dünya Ehl-i Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun, Alevi sorununu, Başbakan ve Cumhurbaşkanı tarafından gündeme getirilmesini ve bu konudaki önemli adımları değerlendirdi. Altun, tarihi bir süreç yaşandığını ve Alevi meselesi konusunda önemli adımlar atıldığını yapılan tespitler ile çözümlerin doğru olacağını belirtti.

Çözümler doğru olacaktır

Dünya Ehl-i Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun, Cumhurbaşkanımızın geçen hafta yaptığı Hacı Bektaş'taki konuşmasında orada bulunduğunu belirtti. Hem Alevilerin inanç kimliği, hem de tüm İslam'ın aynı ortak değerlere sahip olduğunu dile getirdiği ve toplumun bu alandaki eksik bilgilerini belirttiği tarihi bir manevi ziyafete şahit olduğunu belirtti. Altun, "Hacı Bektaş'i kültürünü yasaklamakla büyük bir yanlış yapıldığını, dergahların 90 yıl önce kapatılmasını büyük bir vahşet olarak nitelendirdi. "Dersim'de, Sivas'ta ve Çorum'da yaşananlar derin güçlerin organizasyonu ve inanç kesimi hedef alınarak topluma tarihi bir neşter vurdu. Başbakanımızı bunları ilk defa dile getirmesinden dolayı kutluyorum. Bu tespitlerle çözümler doğru olacaktır" dedi.

10 yıl önce Alevi kelimesini kullanamıyorduk

Bugüne kadar Alevilerin sorunlarının telaffuz bile edilmediğini belirten Altun,"Aleviler tamamen yok sayıldı. Aleviler bugün inanç alanında çok perişan durumdalar. Onun için Cumhurbaşkanımıza ve Başbakanımıza Alevi meselesine gündeme getirmelerinden dolayı teşekkür ediyoruz.10 yıl öncesine kadar Alevilik ve Muharrem ayı telaffuz bile edilemezdi, muhabbet yasaklanmıştı. İlk defa 90 yıldan sonra yanlışları geride bırakarak inancıyla, kültürüyle, tasavvufuyla, ortak değerleri ile buluşması açısından önemli bir açılım başlamıştır" dedi.

Hükümetin tespitleri doğru

Başbakan Davutoğlu'nun Alevi meselesi ve Alevi vatandaşlarımızın sorunlarının dile getirilmesi konusunda doğru tespitler ortaya koyduğunu belirten Altun, "Bu tarihi bir olaydır. Bugüne kadar sadece 1920ile 1925 arası Alevi temsilcileri Meclise gelmiş,90 yıldan beri hiçbir Alevi lideri temsilcisi Meclise gelmemiştir. Sadece Alevi kökenli sıradan insanlar bir toplumun temsilcisiolabilir mi?. Ne inancıyla, ne değerleriyle, ne mücadelesiyle aynı olamaz" dedi.