Fizyolojik, psikolojik, sosyal birçok önemli sorunun kaynağı olmasına rağmen dünyadaki insanların çok azı da olsa bağımlılık yapıcı maddeleri kullananlar hala var. Uçucu madde kullanan gençlerin halinin medyaya yansıması üzerine uzmanlar yeniden uyardı. Bağımlılıkla toplumsal mücadelenin yanında en büyük görev aileye düşüyor. Yeşilay Genel Müdürü Sultan Işık ve Yeşilay Danışmanlık Merkezi Müdürü Klinik Psikolog Melike Şimşek, özel açıklamalar yaptı.
Son dönemde gençlerde kullanım oranının yüzde 50-60 oranında arttığı tahmin edilen çakmak gazı bağımlılığına karşı anne babalara büyük görev düşüyor.
Türkiye'de ve dünyada hızla tütün, alkol ve uyuşturucu madde alım oranları artıyor, maddeye başlama yaşları ise gittikçe düşüyor. Bağımlılıkta önemli bir sorunun rehabilitasyon olduğunu gören Yeşilay, Türkiye genelinde 10 tane rehabilitasyon merkezi açacak.
Türkiye için bir ilk
Yeşilay Genel Müdürü Sultan Işık, Yeşilay'ın madde bağımlılığına karşı hayata geçirdiği devrim gibi projede gelinen aşamayı açıkladı. AMATEM ve ÇEMATEM'in temel tıbbi desteğinin devamı olarak Yeşilay, ilk kez rehabilitasyon merkezleri inşa etmeye başladı. Işık'ın Yeşilay'ın çalışmaları hakkındaki açıklamaları şöyle:
Bağımlılıkla mücadelede bir ilk
Yeşilay Genel Müdürü Sultan Işık, Yeşilay'ın madde bağımlılığına karşı devrim gibi bir projeyi hayata geçirdiğini açıkladı. Işık, madde bağımlılığına karşı ailelere de çok büyük görev düştüğünü söyledi.
Madde bağımlılığı toplumların geleceğini etkileyen en büyük problem olarak varlığını sürdürüyor. Özellikle son günlerde uçucu madde kullanımı ile gündeme gelen madde bağımlılığına karşı uzmanlar aileleri uyarıyor. İsminden de anlaşıldığı üzere kendiliğinden buharlaşarak uçucu özellik taşıyan uçucu maddelerden tiner, yapıştırıcılar, soğutucu spreyler, çakmak gazı ve aseton en yaygın kullanılanı. Bu tip maddelerin genel özelliği uçucu vasıfta olmaları ve bağımlılık yapmaları.
İlk kullanımda bile ölüme neden oluyor
Bu maddelere ulaşımın kolay olması, sigara ve alkolden sonra en sık kullanılan madde olmasında önemli bir etken. Bu nedenle erken yaşlarda başlama tehlikesi olan uçucu maddeler farklı şekillerde ve koklanmak suretiyle kullanılıyor. Aşırı derecede toksik olan bu maddeler kalp, böbrekler, akciğerler ve beyinde ve merkezi sinir sisteminde kalıcı hasarlara neden oluyor.
Uçucu madde kullananlarda ani ölümler görülüyor. İlk kez kullananlarda bile hızla kalp ritminde bozulma, kalp yetmezliği ve ölüme neden oluyor.
Madde bağımlılığı nasıl anlaşılır
Uzmanlar aileleri uçucu madde bağımlılığı konusunda özellikle uyarıyor. Madde bağımlılığının belirtilerinin dikkatlice gözlendiğinde anlaşılabileceğinin altını çizen Yeşilay Danışmanlık Merkezi Müdürü Klinik Psikolog Melike Şimşek'in açıklamaları şöyle:
Çakmak gazı bağımlılığı nasıl anlaşılır
Uzmanlar aileleri uçucu madde bağımlılığı konusunda özellikle uyarıyor. Son günlerde gündeme gelen çakmak gazı bağımlılığının belirtilerinin anlaşılması çok zor. Yeşilay Danışmanlık Merkezi Müdürü Klinik Psikolog Melike Şimşek, ani ölümlere yol açan uçucu maddelere karşı ailelerin yapması gerekenleri açıkladı. Herhangi bir maddeye bağımlı hale gelmeyi önlemek için daha çocukluk döneminde ailelerin bilinçli bir şekilde çocuklara eğitim vermesi gerekiyor. Uzmanlar, bağımlılık yapan maddelere karşı eğitim verirken ailelerin çocukları korkutmak ve baskı kurmak yerine, boş zamanlarında eğlenceli aktiviteler yapmalarının veya sosyal sorumluluk projelerinde gönüllü olmalarının teşvik edilmesini öneriyor.