AIDS yada HIV hastalığı çağımızın çaresiz hastalıklarından biridir. Çeşitli yollarla bulaşan hastalık çok ağır sendromları da beraberinde getirir. Peki AIDS nedir? HIV nedir? Nasıl bulaşır? AIDS yada HIV olduğunuzu nasıl anlarsınız? Merak edilen her sorunun cevabı haberimizde.
AIDS yada HIV nedir?
HIV (İngilizce: Human Immunodeficiency Virus / İnsan Bağışıklık Yetmezlik Virüsü), AIDS'e yol açan virüs. HIV , bağışıklık sistemine zarar vererek hastalığa neden olur. Vücudu mikroplardan koruyan bağışıklık sistemi çalışmadığında, mikroplar daha kolay hastalığa neden olabilir.
Kanında HIV bulunmayan kişiler HIV negatif kişilerdir. Kanında HIV virüsü bulunan kişilere "HIV pozitif" veya "HIV enfeksiyonlu" denir. Bu kişiler aynı zamanda kanında antikor bulunan anlamında sero (anti-HIV, veya bilinen ismiyle ELISA testi) pozitif kişilerdir. Ancak ilk bulaşma döneminde seronegatif kişiler aynı zamanda enfeksiyon taşıyan kişiler olabilirler.
AIDS, HIV etkeni nedeniyle insanlarda bağışıklık sisteminin çökmesine neden olan bulaşıcı bir hastalık. AIDS sözcüğü, İngilizce Acquired Immune Deficiency Syndrome (Edinilmiş Bağışıklık Eksikliği Sendromu) kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. HIV (İnsan bağışıklık yetmezliği virüsü), bağışıklık sistemine yavaş yavaş nüfuz ederek vücudun enfeksiyonlara karşı direncini yok eder ve bireyi çeşitli rahatsızlıklara karşı korunmasız hale getirerek sonunda ölümüne sebebiyet verir. AIDS, HIV enfeksiyonunun son aşamasıdır ve bu süreçte ölümcül enfeksiyonlara ve kansere sıklıkla rastlanır. Kanında HIV taşıyan kişiye HIV pozitif denir. Kavram bütünlüğü sağlamak açısından yaygın olarak HIV/AIDS birleşik terimi kullanılır.
HIV virüsü kana bulaştıktan sonra uzun yıllar belirti vermeyebilir ve kişi kendini iyi hissedebilir. Bazı vakalarda, HIV pozitif bir kimsenin 8 ila 10 yıl AIDS'e yakalanmadığı görülmüştür. Bulaşma gerçekleştikten en az 3 ay sonra yapılan ELISA testleri en doğru sonucu verir.
AIDS (HIV) belirtileri, bireye ve hastalığın hangi evresine bağlı olarak değişir: erken evre, klinik gecikme evresi veya AIDS (HIV enfeksiyonunun geç evresi). Aşağıda, bu üç aşamada bazı kişilerin yaşayabileceği belirtiler yer almaktadır.
HIV enfeksiyonundan 2-4 hafta sonra insanların yaklaşık% 40 ila% 90'ında grip benzeri semptomlar görülür. Diğer insanlar, akut HIV enfeksiyonu olarak da bilinen bu aşamada hiç hasta hissetmezler. Erken enfeksiyon son altı ayda (son zamanlarda) HIV enfeksiyonu olarak tanımlanır ve akut (çok yeni) enfeksiyonları içerir. AİDS belirtileri nelerdir sorusuna uzmanlar şu açıklamayı yaptı.
Hızlı kilo kaybı Tekrarlayan ateş veya bol gece terlemeleri Aşırı ve açıklanamayan yorgunluk Koltukaltı, kasık veya boyundaki lenf bezlerinin uzun süreli şişmesi Bir haftadan uzun süren ishal Ağız, anüs veya genital organların yaraları Zatürree Ciltte veya altında veya ağız, burun veya göz kapakları içinde kırmızı, kahverengi, pembe veya morumsu lekeler. Hafıza kaybı, depresyon ve diğer nörolojik bozukluklar Bu belirtilerin her biri başka hastalıklarla da ilişkili olabilir. Bu yüzden HIV'iniz olup olmadığından emin olmanın tek yolu test yaptırmaktır.