AHMET UĞURLU KİMDİR?

​Sinema ve tiyatro dünyasında önemli bir yere sahip olan Ahmet Uğurlu, 72 yaşında hayata veda etti. Sanatçının vefatının ardından birçok kişi Ahmet Uğurlu kimdir? sorusunu araştırmaya başladı.

Ahmet Uğurlu, Türk sinemasının değerli isimlerinden biri olarak hem sanatıyla hem de sinema sektörüne olan katkılarıyla iz bırakmış bir isimdi. Uğurlu'nun oyunculuk yeteneği ve sinema dünyasına olan tutkusu, Türk sinemasının geleceği için ilham verici bir örnekti. 72 yaşında hayata veda eden ünlü oyuncu, Behzat Ç'de emekli polis rolü ile gönüllere taht kurmuştu.

AHMET UĞURLU'NUN HAYATI VE KARİYERİ

Ahmet Uğurlu'nun hayatı ve kariyeri birçok kişinin radarına girdi. Vefat haberinin yayılmasının ardından birçok kişi arama motorlarına yöneldi. Ahmet Uğurlu kimdir? Ahmet Uğurlu hangi filmlerde oynadı? gibi sorulara yanıt arayan sinema severler Ahmet Uğurlu'nun ölüm nedeni nedir? sorusunu da araştırıyor.

Ahmet Uğurlu, 1952 yılında Konya'da doğdu ve Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'nden mezun oldu. Oyuncu Mustafa Uğurlu'nun ağabeyi olarak tanınır. Uğurlu, tiyatro oyunlarından sinema filmlerine kadar geniş bir alanda rol aldı. Ancak, özellikle "Tabutta Rövaşata" filmiyle dikkatleri üzerine çekti.

1996 yapımı "Tabutta Rövaşata" filmi, Ahmet Uğurlu'ya 33. Altın Portakal Film Festivali başta olmak üzere birçok prestijli ödül kazandırdı. Bu ödüller arasında 1997 Selanik Film Festivali ve 9. Ankara Uluslararası Film Festivali'nde "En İyi Erkek Oyuncu" ödülleri de bulunmaktaydı. Türk Eleştirmenleri Birliği tarafından da takdirle karşılanan performansı, Uğurlu'nun yeteneklerini geniş kitlelere kanıtladı.

Ayrıca, "Eşref Saati" ve "Döngel Kârhanesi" gibi yapımlarda da başarılı performans sergileyen Uğurlu, son olarak "Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi" dizisinde rol aldı. Uğurlu'nun sinema ve televizyon dünyasındaki başarılı kariyeri, Türk oyunculuk geleneğine önemli katkılarda bulunmuş ve onu sektörde saygın bir konuma getirmiştir.

FİLMLERİ

1982 yılında; Mine1987 yılında; Büyük Miras: Editha Alnıaçık - İstanbul Devlet Tiyatrosu1995 yılında; Day Day - Dalman1996 yılında; Tabutta Rövaşata - Mahsun1997 yılında; Avcı - Çolak Osman1998 yılında; Eski Fotoğraflar1999 yılında; Doğum Yeri Absürdistan - Emre2000 yılında; Gökten Düşen Hazine2002 yılında; Başımıza Gelenler - Zühtü2005 yılında; Döngel Kârhanesi - Keskin2007 yılında; Eşref Saati - Terzi Yadigar2009 yılında; Zoraki Başkan - Emin Eminoğlu2010 yılında; Memleket Meselesi - Adil Hoca2011 yılında; Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi - Emekli Başkomiser Aziz

AHMET UĞURLU'NUN ALDIĞI ÖDÜLLER

1996 senesinde; 33. Altın Portakal Film Festivali - En İyi Erkek Oyuncu Ödülü - Tabutta Rövaşata1997 senesinde; 9. Ankara Uluslararası Film Festivali - En İyi Erkek Oyuncu - Tabutta Rövaşata1997 senesinde; Selanik Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu (Tabutta Rövaşata)1997 senesinde; Türk Eleştirmenleri Birliği En İyi Oyuncu (Tabutta Rövaşata)