Ahmet Davutoğlu: Teröristler birleşti

Başbakan Davutoğlu, terörle mücadele, koalisyon görüşmeleri, seçim hükümeti, seçim güvenliği, Ak Parti kongresi ve 3 dönem kuralı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Gazetelerin Ankara Temsilcileri ile Çankaya Köşkü'nde kahvaltılı toplantıda bir araya gelen Başbakan Davutoğlu önemli açıklamalarda bulundu. 'Son 30 yılın en büyük meydan okuması ile karşı karşıyayız' diyen Davutoğlu, "DHKP-C, PKK ve DAEŞ gibi terör örgütleriyle eş zamanlı olarak mücadele ediyoruz. Diğer taraftan ekonomide küresel anlamda sıkıntılar var. Bunun Türkiye'ye yansımaları var. Öte yandan kritik parlamento aritmetiği ortada. Demokrasi tarihinin en kritik aritmetiği, bu dönem TBMM'de oluşan aritmetiktir" dedi.

TBMM BAŞKANI SEÇİMERİ KRİZE DÖNÜŞMEDİ

Seçmenler bize tek başına iktidar sansı tanımadı. Ama sorumluluğu öncelikli olarak bizim omuzlarımıza yükledi. Biz bu sorumlulukla hareket ettik. TBMM başkanlığı seçimlerini krize dönüştürmedik. Yaratılan blok algısı havasını takmadık. Kendi önümüze baktık.

CHP İLE KOALİSYON GÖRÜŞMEDİK

Toplumda meşruiyeti tartışmalı olan bir adım olduğunda bunu telafi edemezsiniz. Hükümeti kurma görevini aldığımda meşruiyet sınırları içerisinde hareket ettim. 3 partiyi de dolaştım. HDP çok kışkırtıcı bir dil kullanmasına rağmen onlarla da görüştüm. Kılıçdaroğlu ile yöntem mutabakatına vardık. İlk kez iki farklı damar bu kadar kapsamlı olarak biraraya geldi. Entelektüel ve siyasi derinlik itibariyle CHP Ak Parti görüşmeleri Türkiye'ye üslup ve vizyon kazandırmıştır. Bu görüşmelerde birbirimize saygılı olduk. Fakat uzlaşma zemini zordu. Çok derin anlaşmazlık varken nasıl uzun soluklu bir koalisyon yapabilirdik ki. Bizden onarım hükümeti istediler. Yıkım hükümeti istediler.

BAHÇELİ HERŞEYE YOK DEDİ

Devlet Bahçeli ile 14 Temmuz'da görüşme yaptım. Bana "gidin CHP ile görüşün" dedi. Kendilerinin içinde olmadığı bir koalisyon söylediler. Kılıçdaroğlu, "bizimle görüşürken MHP ile de görüşebilirsiniz" dedi ama Bahçeli "önce CHP ile görüşün, bitirin, sonra bizimle görüşün" dedi. Yani ben son görüşme için yeniden bir randevu planını yapmadım. Bahçeli'ye 45 dakika terörle mücadele ile ilgili bilgi verdim. Sonra kendisi 4 maddeyi sundu. "Azınlık hükümetine, seçim hükümetine destek vermeyiz" dedi. Müzakere burada bitti. Kendisine "siz şimdi her şeye hayır mı diyorsunuz" dedim. "evet" dedi. Sonra 4 maddeye geçtik.

CUMHURBAŞKANLIĞI MAKAMINI TARTIŞTIRMAYIZ

Kendisine Cumhurbaşkanlığı makamını devlet, siyasi ve şahsi ahlakım gereği müzakere konusu yapmam, bu hususu tartışma konusu yapmam dedim. Çözüm Süreci ile ilgili demokratik kazanımlardan geri dönmeyiz, anadilde yayın, konuşma hakkı, OHAL'in kaldırılması gibi demokratik kazanımlardan vazgeçmeyiz dedim. Kamu düzenini tesis edeceğiz, ancak demokratik adımları bundan sonra da atacağız dedim.

ÖCALAN'LA MÜZAKERELERİ BİZ BAŞLATMADIK

Bahçeli'ye Öcalan'la müzakereler bizim dönemimizde başlamadı. Bizde sonra da devam edecek dedim. Silahın bırakılması ile demokrasinin geliştirilmesi sürecinin bir bütün olduğunu aktardım.

17-25 ARALIK DARBE TEŞEBBÜSÜDÜR

Bahçeli'ye 17-25 Aralık'ta paralel devletin verdiği zararlar üzerine mutabık kalırsak şeffaflık hakkında her türlü adımı atarız. Bu husus bizim temel ilkemizdir. Yasak, Yoksulluk ve Yolsuzluk yani 3Y kuralı Ak Parti'nin temel ilkesidir dedim. 4 madde olan Anayasa'nın ilk 4 maddesi konusuna hiç girmedik.

TERÖRLE MÜCADELEDE 3 BAŞLIK

23 Temmuz gecesi DEAŞ'a operasyona başladık. Dünyada terörle mücadele basınla bir teamül çerçevesinde yürütülür. Terör propagandasına düşmemek için gazetelerin genel yayın yönetmenleri ile görüştük. Operasyonların 3 ayağı var. Birincisi ülke dışında yaptığımız operasyonlar. İkincisi ülke içinde şehir yapılanmalarına karşı yürüttüğümüz operasyonlar. Üçüncüsü de kırsal alanda yapılan operasyonlar.

HALKIMIZ DESTEK VERİYOR

Terör örgütlerinin yapmaya çalıştığı kitle gösterileri başarısız oldu. 6-7 Ekim'i tekrar yapmak istediler ama olmadı. Operasyonlara halk çok ciddi destek veriyor.

DHKP-C KANDİL'DE!

Yurtdışındaki sığınaklar, barınaklar, odaklar hedefte. DHKP-C'nin Kandil'de eğitim aldığına dair elimizde çok ciddi istihbaratlar var. Şehirdeki yapılanmalara operasyonlar yapılıyor. Hendek vs gibi şeylere asla izin vermeyiz.

TÜRKİYE KAOS ÜLKESİ DEĞİL

Özerlik ilanlarına izin vermeyiz. Şiddet kullananlara karşı tedbirleri alırız. Türkiye kaos ülkesi değil. Demokratik hukuk devletidir. İlçelerdeki özerklik ilanlarına halk destek vermiyor. Biz yaylaları açtık, köye dönüşleri sağladık. Ama bunu terör faaliyetleri yapılsın diye sağlamadık. Bu noktada kırsaldaki operasyonlarımız da sürüyor.

SEÇİM GÜVENLİĞİ SAĞLANACAK

Önümüzdeki seçimlerde seçim güvenliği bağlamında tüm önlemleri alacağız.

BİZİM KAPIMIZ AÇIK

Seçim hükümeti kurulma aşamasında ehliyet ve liyakata bakarım. Ama seçime gideceksek bunu TBMM yapmalıydı. Bunun çağrısını daha önce Kılıçdaroğlu, Bahçeli ve Demirtaş'a yaptım. Yine tekrar ediyorum. Bizim kapımız açık. Eğer erken seçim hükümeti ile ilgili rezervlerini kaldırırlarsa tekrar bir araya gelebiliriz. Seçim hükümetini konuşabiliriz.

HDP YÜZÜNDEN BİZİ SUÇLAYAMAZLAR

Her şey kamuoyu önünde oldu. 39 opsiyonu da denedim. Bahçeli ve Kılıçdaroğlu'na gelin çözelim, seçim hükümeti kuralım dedim. O yüzden kimse bizi HDP'nin alacağı bakanlıklarla ilgili suçlayamaz.

ENFLASYON TEDBİRİ ALACAĞIZ

Dar gelirli, memur ve işçilerimizin etkilenmemesi için bir takım tedbirler alacağız. Emeklilerimize enflasyon oranının üstünde bir artış sağlıyoruz.

DÜNYADA EKONOMİK DALGALANMA VAR

Dünyadaki genel dalgalanma ile Türkiye'deki dalgalanma ilişkisi önemlidir. Eğer bir ayrışma varsa bu kaygı vericidir. Ama yoksa biz bu durumu nasıl fırsata çeviririz diye düşünürüz. Kurdaki dalgalanmalar refleksif tepkiler nedeniyle yaşanan dalgalanmalardır. Yapısal değildir.

BARAJI DÜŞÜRECEKTİK

Eğer seçim hükümetini kursaydık barajın yüzde 7'ye düşürülmesini, seçim güvenliği ile ilgili YSK bazında değişiklikler yapılmasını önerecektim. Ama olmadı.

KONGRE KAYGIM YOK

Ak Parti ülke için vardır. Partilerin kaygısı ülkedir. Davutoğlu'nun kaygısı kongreye başbakan olarak gitmektir gibi bir hususu gündeme getirdiler. Dün aldığımız kongre kararıyla öyle bir derdimiz ve planımız olmadığı ortaya çıktı. Kongre kaygım yoktur.

TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİNE GİDEBİLİRİZ

Kimseye haksızlık yapmayacağız. İnsan kaynağını en geniş potada değerlendireceğiz. 3 dönem felsefemize uygun davranacağız. Bu hususu MKYK'da değerlendireceğiz. 3 dönem mantığını bozmadan bir tüzük değişikliğine gidebiliriz. Bu seçimde kimse devre dışı kalmayacak.

GÖNLÜM RAHAT

Koalisyon hususunda ben her şeyi yaptım. Bu konuda gönlüm gayet müsterihtir. 7 Haziran'dan sonra ilk kez görevi iade ettiğim gece huzurlu uyudum. Görevimi yaptım ve bütün ihtimalleri tüketerek görevi iade ettim.

SEÇİMLERE GÜÇLÜ ÇIKACAĞIZ

Ak Parti'de aday adayı sayısı bir hayli fazla. Ama maalesef en fazla 550 aday belirleyebiliyoruz. Bu da herkesi memnun etmiyor. Aday listelerinin tekrar değiştirilmesine ihtiyaç var. Kimsenin hakkını yemeden bu konuda çalışmalar yapacağız.