Akgünlük ağacı Afrika, bazı Arap ülkeleri ve Hindistan da yetişmektedir. Akgünlük ağacı 8 metreye kadar uzamaktadır. Akgünlük bu ağaçlardan elde edilen bir tür ağaç sakızıdır. Ağaçların gövdesine çizikler açılarak dışarı çıkan akgünlük sertleşince ağaçtan kazınır. İçerisinde uçucu yağlar ve organik asitler barındırmaktadır. Hindistanda geleneksel ayurveda hekimliğinde yıllardır kullanılıyor.
Akgünlük, tütsü olarak yakılan bir ağacın zamkı, sakızıdır ve genellikle yemende yetişen bir ağaçtan elde edilmektedir. Akgünlüğün faydası çok fazladır, zararı ise yok denecek kadar azdır. Ülkemizde bilinen bu bitki ezilerek toz halinde yada suyla tüketilmektedir. Kapsül olarak günde 3 defa tok karnına da tüketilebileceği önerilmektedir.
Mide ağrısına karşı oldukça faydalıdır. Ağrı ve sızıyı geçirmeyi sağlar. Vücuttaki yaraları iyileştirmeyi sağlar. Balgam sökücü ve balgam kurutucu yararı vardır. Kekikle karıştırılıp çiğnendiği takdirde, dil tutulmasına karşı oldukça faydalıdır. Akgünlüğün tütsüsü vebaya karşı oldukça yararlıdır. Bulunduğu havayı güzelleştirmeyi sağlar. Vücuttaki ödemleri geçirici özelliğe sahiptir. akgünlüğün faydaları
Bellek gücünü artırıcı özelliği bulunmaktadır. Kara üzüm ve fıstık ile karıştırılıp tüketildiği takdirde zekayı geliştirir. Stres problemi olan kişiler için bu rahatsızlığı giderici özelliği bulunmaktadır. Gül reçeli ile karıştırılarak yendiği takdirde idrarın çoğalmasını sağlamaktadır. Akgünlük ishali önlemeyi sağlar. Ateş düşürücü etkiye sahiptir. Sindirime yardımcı olmaktadır. Kanser hücrelerinin çoğalmasını engelleyici özelliğe sahiptir. Gözde oluşan yaraları temizlemeyi sağlamaktadır. Zayıf mideyi kuvvetlendirir ve onu ısıtır. Göğüs rahatsızlığı olan kişiler içinde oldukça faydalıdır. Göz kararmasını gidermeyi sağlamaktadır. Vücutta oluşan yaraların yayılmasını önler. Vücuda kuvvet verici özelliği bulunmaktadır. Yatıştırıcı özelliğe sahiptir. Astım rahatsızlığı için doğal şifa kaynağıdır. akgünlüğün faydaları
Akgünlükden elde edilen sabun kılcal damarları onararak, cilt kırışıklıklarını düzeltmeyi sağlar, ciltte oluşabilecek sarkmaları engellemektedir. Aynı zamanda toksinlerden arınan cilde taze ve diri bir görünüm sağlamaktadır. İdrar söktürücü etkisi bulunmaktadır. Kabız edici etkisi bulunmaktadır. Adet söktürücü etkiye sahiptir. Romatizma ağrılarını hafifletmeyi sağlayıcı etkisi vardır.
Akgünlüğün Zararları Var mıdır?
Akgünlüğün bilinen, görülen, duyulan herhangi bir yan etkisi yoktur.