Haber: Yunus Akseki
Afrika basını, BAYKAR'ın 23 Ağustos'ta sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayı geniş bir şekilde ele aldı. Haberde, "TB2 SİHA üreticisi BAYKAR, 23 Ağustos'ta sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, dost ve kardeş ülke Kenya'dan gelen kursiyerlerin, BAYKAR Keşan Uçuş Eğitim Merkezi'nde Bayraktar TB2 SİHA eğitimlerini başarıyla tamamlayarak mezun olduklarını duyurdu." denildi.
Military Africa, bu gelişmeyi "Kenya'nın yakında insansız sistemi alabileceğine işaret ediyor" şeklinde yorumladı. Haberde, Bayraktar TB2'lerin 27 saate kadar kesintisiz uçuş yapabilme kapasitesine ve hafif lazer güdümlü bombalar taşıma yeteneğine sahip olduğu belirtildi.
Ayrıca, bu SİHA'ların savaş sahasındaki başarısına dikkat çekilerek, Bayraktar TB2'lerin özellikle Libya ve Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'daki operasyonlarında etkin bir şekilde kullanıldığı ve kendini kanıtladığı vurgulandı.
2015 yılında Anka-S MALE İHA'sını almışlardıHaberde, Kenya'nın insansız hava araçları konusundaki geçmişi de ele alındı. 2015 yılında Türk Havacılık ve Uzay Sanayii'nin (TUSAŞ) geliştirdiği Anka-S MALE İHA'sını satın aldığı hatırlatıldı. Bunun yanı sıra Kenya'nın halihazırda 6 adet GhostRay İHA, 5 adet Boeing Insitu Scan Eagle ve 8 adet AeroVironment RQ-11 Raven gibi çeşitli insansız hava araçlarına sahip olduğu ifade edildi.
Libya ve Azerbaycan'daki başarılarının altı çizildiAfrika basını, Bayraktar TB2'lerin Afrika ülkeleri tarafından yoğun bir şekilde tercih edildiğini de dile getirdi. Libya ve Azerbaycan'daki operasyonel başarılarının altını çizen haberler, Kenya'nın Türkiye'den Bayraktar TB2 satın alma planlarının da bu başarılarla ilişkili olduğunu belirtti.
Haberde, Kenya'nın yanı sıra Burkina Faso, Cibuti, Etiyopya, Togo, Nijer, Fas, Nijerya, Tunus, Mali ve Angola gibi birçok Afrika ülkesinin Bayraktar TB2 SİHA'larını halihazırda envanterine kattığı belirtildi. Bu ülkelerin Bayraktar TB2'yi tercih etmesinde, SİHA'ların etkili performansı kadar uygun fiyatlı olmasının da önemli bir faktör olduğu vurgulandı.
Son olarak, haberde Bayraktar TB2'lerin Kenya'nın askeri kapasitesini önemli ölçüde artıracağına işaret edildi. SİHA'ların, Kenya'ya sınır güvenliğini sağlama ve ülkede istikrarı sürdürme konularında önemli avantajlar sağlayacağı belirtilirken, Bayraktar TB2'lerin operasyonel hale gelmesiyle birlikte Kenya'nın bölgesel barış ve güvenliğe katkıda bulunmada kilit bir rol oynayacağı öngörüldü.