Azerbaycan'ın Karabağ'da Ermeni zulmünü durdurmak için başlattığı antiterör operasyonu 24 saatin sonunda Ermenistan ayrılıkçılarının silah bırakması ve Bakü'nün tüm taleplerini kabul etmesiyle son buldu.
Uzmanlardan fikir alındıErmenistan'ın niçin 24 saate şartları kabul ettiği ise merak konusu oldu. AFP, bu konuyla ilgili uzmanlardan fikir aldığı bir analiz yazısı yayımladı.
Bakü’de Türkiye’nin desteği önemi vurgusuDoğu Dilleri ve Medeniyetleri Entitüsü'nden Jean Radvanyi, Bakü'nün değişen güç dengesinden bahsetti. Radvanyi, "Bakü, Türkiye gibi müttefiklerin desteğiyle silahlı kuvvetlerini güçlendirdi ve böylelikle de güç dengesi değişti" dedi.
Bir diğer nokta ise Azerbaycan'ın Laçın koridorundaki adımları. Azerbaycan, Laçın Koridoru'nun başlangıcında, Ermenistan'dan Azerbaycan topraklarındaki yasa dışı Ermeni silahlı gruplarına insan gücü, mühimmat, mayın ve diğer askeri teçhizatın taşınmasını önlemek için 23 Nisan'da sınır kontrol noktası kurmuştu.
Bu durum Ermenistan'da tepkilere neden olmuş, Azerbaycan'dan yapılan açıklamada, Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde yaşayan Ermeni nüfusun bu noktadan çift yönlü olarak Ermenistan ve Azerbaycan'a şeffaf ve düzenli geçişleri için uygun koşulların oluşturulacağı, kontrol mekanizmasının Rus güçleriyle koordineli şekilde hayata geçirileceği ifade edilmişti.
‘Ermenistan Rusya’ya arkasını dönüp yüzünü batıya çevirdi’Bir diğer neden ise Rusya ile Ermenistan'ın arasının açılması. 2020 yılında başlayan Rusya-Ukrayna savaşında Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan yüzünü Batı'ya çevirmişti.
Karabağ Savaşı’nın arka planıKarabağ Savaşı hem Azerbaycan hem de Ermenistan'dan yaklaşık 725.000 Azeri ve 300.000-500.000 Ermeni'nin yerlerinden edilmesiyle sonuçlandı. 1994 Bişkek Protokolü çatışmayı sona erdirdi ve bu, Ermenilerin fazladan toprak kazanmasıyla sonuçlandı. Dağlık Karabağ Cumhuriyeti, Dağlık Karabağ bölgesinin çoğunu kontrol etmenin yanı sıra çevredeki Azeri nüfuslu Ağdam, Cebrayıl, Füzuli, Kelbecer, Kubadlı, Laçın ve Zengilan'ı da işgal etmiş oldu. Bişkek Protokolü'nün şartları donmuş bir ihtilaf ortamı yarattı ve 1994'te AGİT Minsk Grubu tarafından barış sürecini başlatmak için uzun süre devam edecek olan uluslararası arabuluculuk girişimleri başlatıldı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 1993 yılında Dağlık Karabağ'ı çevreleyen topraklardan "işgal güçlerinin" çekilmesi çağrısında bulunan dört adet kararı kabul etti ve 2008 yılında Genel Kurul, AGİT Minsk Grubu eş başkanları Rusya, Fransa ve ABD'nin aleyhine oy kullanmasına karşın Ermeni işgal güçlerinin derhal geri çekilmesini talep eden bir kararı kabul etti