Türk savunma sanayisi, yerli ve milli imkanlarla geliştirilen insansız deniz araçlarını güvenlik güçlerinin kullanımına sunma hazırlıklarını sürdürüyor.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından tedarik edilecek ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığına hizmet sunacak olan SANCAR Silahlı İnsansız Suüstü Aracı (SİDA) projesi, HAVELSAN ve Yonca-Onuk Tersanesi işbirliğiyle geliştirilmekte. Bu projenin bir parçası olarak, SANCAR SİDA, üs koruma, arama-kurtarma, istihbarat, keşif, gözetleme, devriye, su üstü harbi, mayına karşı tedbir gibi kritik görevlerde etkin bir rol oynayacak.
SANCAR SİDA, ADVENT ROTA adlı "görev aklı" ile donatıldıSANCAR SİDA, ADVENT ROTA adlı "görev aklı" ile donatılmış durumda. Bu akıllı sistem, insansız aracın üs koruma, arama-kurtarma, istihbarat, keşif ve diğer görevleri başarıyla yerine getirebilmesini sağlıyor. ADVENT ROTA, Türk donanmasının su üstü platformlarında zaten kullanılan ADVENT Savaş Yönetim Sistemi'nin insansız araçlardaki versiyonu olarak öne çıkıyor.
NATO Birlikte Çalışabilirlik Standartlarına uygunSANCAR SİDA'nın kontrolü, NATO Birlikte Çalışabilirlik Standartlarına uygun ADVENT C4ISR görev sistemine sahip kontrol istasyonundan gerçekleştirilebilecek. Bu özellik, aracın diğer deniz platformlarıyla birlikte çalışabilme yeteneği kazanmasını sağlayacak.
Projede yer alan diğer unsurlar arasında HAVELSAN'ın geliştirdiği platform otonomisi, görev sistemi yazılımları, yer kontrol istasyonu, mini-GVDS (Gemi Veri Dağıtım Sistemi), anti jam özellikli GNSS ve Uydu Haberleşme Sistemi bulunuyor. Yonca-Onuk ise SİDA platformunun teknesinin üretimi ve teknede kullanılacak olan faydalı yüklerin tedariki ve entegrasyonu konularında görev alıyor.
SANCAR SİDA'nın tamamlanmasıyla, otonom seyir ve görev icra edebilen, ADVENT SYS ile entegre ve Yer Kontrol İstasyonu ile ADVENT SYS üzerinden kontrol edilebilen ilk otonom su üstü aracı ortaya çıkacak. Bu proje, Türk savunma sanayisinin insansız deniz araçları alanındaki yeteneklerini daha da güçlendirecek.