Adli tatil yarın başlıyor

Yargıda toplu izin kullanımı anlamına gelen adli tatil yarın başlayacak. Yeni adli yıl ise 1 Eylül Cuma günü Yargıtay'da düzenlenecek törenle başlayacak.

Adli tatil boyunca adliyelerde görev yapacak nöbetçi mahkemeler, tutuklusu olan ve acil nitelik taşıyan davalara bakacak. Diğer davalara ise yeni adli yıla kadar ara verilecek.

Yüksek yargı organları Danıştay ile Yargıtay'da nöbetçi heyetler görev yapacak.

Danıştay'da görev yapacak nöbetçi heyet, esastan karar veremeyecek ve yalnızca "yürütmenin durdurulması" taleplerini karara bağlayacak.

Yargıtay'da da ceza ve hukuk olmak üzere iki nöbetçi daire görev yapacak. Nöbetçi ceza dairesi, tutuklu sanıklarla ilgili dosyalara bakacak.

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 102. maddesine göre adli tatil, her yıl 20 Temmuz'da başlayıp, 31 Ağustos'ta sona eriyor.

Yeni adli yıl ise 1 Eylül Cuma günü Yargıtay'da düzenlenecek törenle başlayacak.

Anayasa Mahkemesi ise adli tatil kapsamına girmiyor.

Adli tatil; Hukuk Muhakemeleri Kanunu 102. madde düzenlendiği üzere 20 Temmuz’da başlayıp 31 Ağustos’ta sona eren 43 günlük zaman dilimine denir. 20 Temmuz – 31 Ağustos arası adli tatil tarihleri HMK ile belirlenmiştir. Adli tatilde kural olarak hukuki süreler durur ve duruşmalar bu dönemde görülmez. Acele işler istisnadır. Adli tatilin bittiği tarih, hukukta sürelerin ne zaman başlayacağı ve biteceği bakımından önemlidir. 1 Eylül’de adli yıl başlar.

Adli tatilde, tüm yargı mensuplarının doğal hakim ilkesi gereği 1 yıl boyunca kesintisiz çalışmalarından dolayı dinlenmeleri için tabi oldukları kanunlar kapsamında belirlenen süreler içinde toplu izin kullanımı olarak tanımlanabilir. Adli tatilde bir takım yargı işleri devam ederken, bir takım yargı işleri ise duraklar. Mahkemeler bu dönemde adli tatil sebebiyle kanunda belirtilen işler haricindeki işlemleri yapmazlar. Adli tatil, yargı teşkilatının çalışmalarına ara vermesidir. Adli tatilde kural olarak yargısal faaliyetler görülmez, bu faaliyetlere ara verilir. Ancak bu durumun bazı istisnaları bulunmaktadır.

Adli Tatilde Dava Açılır Mı? Duruşma Açılır Mı?

“Adli tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor?” sorusundan sonra en çok sorulan sorulardan biri de “Adli tatilde dava açılır mı?” dır. Halk arasında adli tatilde dava açılamayacağına dair bir bilgi varsa da bu bilgi de gerçeği yansıtmamaktadır. Adli tatilde yeni davalar açılmasına engel yoktur. Yani adli tatilde yeni dava açabilirsiniz. Davaya dair işlemleri yapabilirsiniz. Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda sayılan iş ve işlemlerle sınırlı olmak kaydıyla adli tatilde duruşma da yapılabilmektedir.

Adli Tatilde Zamanaşımı Süreleri İşlemez mi?

Adli tatilde öngörülen sürelerin uzaması usul hukukuna ilişkin olup diğer kanunlarda öngörülen zamanaşımı ve diğer sürelerin adli tatile denk gelmesi halinde sürelerin uzaması söz konusu değildir. Bu nedenle adli tatil dönemine denk gelen zamanaşımı sürelerine dikkat edilerek davanın açılması önem arz etmektedir.

Adli Tatilde Yapılan Tebligatlar Geçerli midir?

Adli tatilde, süreler işlemese de dilekçe verme, istinafa ve temyize başvurma işlemleri yapılabileceği gibi tebliğ işlemleri de yapılabilir. Adli tatil döneminde tebliğ yapılması halinde geçerli bir tebligatın sonuçlarını doğurur. Tebliğ işlemi sonrasında karşı taraf için süreler işlemeye başlamaz. Kanunlarda belirtildiği üzere bu süreler tatilin bitimini takiben 1 hafta, yedi gün ve üç gün olarak öngörülen süreler doğrultusunda uzamış olur.

Adli Tatilde Süreler

Adli tatilde yargısal faaliyetlere ilişkin sürelerin işlemesiyle ilgili Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 104. Maddesinde düzenlenme yapılmıştır. Madde metnine göre, adli tatile tabi olan dava ve işlerde, kanunun tayin ettiği sürelerin bitmesi tatil zamanına rastlarsa, bu süreler ayrıca bir karara gerek olmaksızın adli tatilin bittiği günden itibaren bir hafta uzatılmış sayılır.

Ceza yargılamasında ise adli tatilde sürelere ilişkin farklı bir düzenleme mevcuttur. Bu düzenlemeye göre, Adli tatile rastlayan süreler işlemez ve bu süreler tatilin bittiği günden itibaren üç gün uzatılmış sayılır.

İdari yargıda ise hukuk yargısı ile aynı şekilde bir durum söz konusu olup kanunun tayin ettiği sürelerin bitmesi tatil zamanına rastlarsa, bu süreler tatilin bitimini takiben yedi günlük uzama süresi söz konusu olur. İdari Yargılama Usulü Kanunu’nda öngörülen tüm süreler için geçerlidir.

İSTANBUL'DA SAHTE PARA OPERASYONU