Rabiatul Adeviyye Meydanı'nda kurulu sahra hastanesine bir yaralının tedavisi bitmeden bir başkası getirilirken, yaralıların büyük bölümünde mermi izleri dikkati çekiyor.
Mısır'ın başkenti Kahire'deki Rabiatul Adeviyye Meydanı'ndan her saniye bir göstericinin yaralandığına işaret eden, "gerçek mermi" sözleri duyuluyor. Kalabalık yol vererek, yaralıları taşıyanların hastaneye kadar ulaşmasını sağlıyor. Hastanede müsait olan doktor, göstericilerden getirdikleri yeni yaralıyı, ilk müdahalesi bitmiş hastadan boşalan yatağa koymalarını talep ederek tedavisine başlıyor.
Hastane Müdürü Hişam İbrahim, "Yarau2026 gözu2026 kemiku2026" diye bağırarak, doktorlara, yaralıların hangi bölgelerine müdahale etmeleri gerektiği konusunda yönlendirmelerde bulunuyor.
Kan, hangi yaralıya ait olduğu belli olmaksızın hastanenin her yerine yayılmış durumda. Başlarından vurulan yaralıların kafalarından, ağızlarından ve burunlarından hava yerine kan akıyor.
Yaralılardan yükselen inlemeler ile Sisi'ye yapılan "Rabbimiz senden intikamını alsın" beddualarına, doktorların, "Buraya acilen tüp lazım", "Acilen teneffüs borusuna ihtiyacım var" ve "Acil müdahale" çağrıları birbirine karışıyor.
Sahra hastanesi görevlilerinden Yahya Mekkiye, göstericilere ateş açılmasının ardından meydanda can pazarı yaşandığını anlatıyor.
Mekkiyye, "Yaralılar, sabah namazdan sonra ilk 3 saat içerisinde getirildi. Hepsi vücutlarına isabet eden gerçek mermilerle yaralanmıştı. Getirilenlerin çoğu, keskin nişancılar tarafından açılan ateşle başlarından vurulmuştu" diyor.
Öte yandan, meydanda kurulu platformdan aralarında gösterileri bitirmeyi hedefleyen provokatörlerin bulunduğuna dair anonslar yapılarak, göstericilere, eylemlerini barışçıl şekilde sürdürmeleri ve kendilerine saldırıda bulunan olursa meydandaki güvenlik görevlilerine bildirmeleri için çağrılar tekrarlanıyor.
Görgü tanıkları, gece boyunca Rabiatul Adeviyye Meydanı yakınındaki meçhul asker anıtının etrafında göstericiler ile güvenlik güçleri arasında çatışmaların devam ettiğini, emniyet güçlerinin göz yaşartıcı gaz ile gerçek mermi kullandığını ifade ediyor.
Sağlık Bakanlığı olaylarda 29 kişinin öldüğünü açıkladı
Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Halid Hatib yaptığı açıklamada, Mısır'da dün gece ve bu sabah yaşanan olaylarda Rabiatul Adeviyye Meydanı ve meydanın yakınında bulunan Meçhul Asker Anıtı civarında 21, İskenderiye'de 8 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.
Hatib, yaralı sayısını da 180'i Rabiatul Adeviyye Meydanı civarında olmak üzere 649 olarak verdi.
Ölü sayısının artmasından endişe ettiklerini söyleyen Hatib, henüz Rabiatul Adeviyye Meydanı'ndaki sahra hastanesinden nakledilmemiş cesetlerin bulunduğuna dikkati çekti.
Rabiatu'l Adeviyye Meydanı'nda insani felaket yaşanıyor
Rabiatu'l Adeviyye Meydanı'nda bulunan tek sağlık merkezi sahra hastanesinin yetkilileri, tıbbi malzeme sıkıntısının had safhaya çıktığını, cesetler nedeniyle boş yerin kalmadığı merkezde çalışmaları tamamen durdurduklarını açıkladı.
Rabiatul Adeviyye Meydanı'ndaki sahra hastanesinin basın sözcüsü Yusuf Tal'at, meydandaki yaralılara insani yardımda bulunulması çağrılarına ilgili makamlardan cevap alamadıklarını ve yaşananları utanç verici olarak niteleyerek, "Biz onların düşmanımıyız, Biz Mısırlı değil miyiz, nerede modern dünya, nerede insani duygular, yardımlaşma ve insanlık onuru nerede?" diye serzenişte bulundu.
Talat, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sağlık Bakanlığı, çevredeki diğer hastane ve sağlık merkezleri gibi ambulans, tıbbi ekip ve malzeme çağrılarımızı görmezden geldi. Hastanemiz tamamen yaralılarla dolu. Morgda ceset koyacak yer kalmadı. Bununla beraber bizi arayıp daha fazla yaralı göndermemizi istiyorlar. Herkes bizi görmezden geliyor. Bize yardım eli uzatmıyorlar. Tamamen çaresiz durumdayız. Bu acısı her dakika artan insani bir falaket. Mısır devleti ve halkın malı olan basın kuruluşları, tıpkı özel medya gibi yaşanan olayları tamamen görmezden geliyor."
Öte yandan, Sağlık Bakanlığı ve özel sağlık merkezlerinin duyarsız kaldığı olaylarda, yaşanan tıbbi personel sıkıntısı nedeniyle bazı göstericilerin sahra hastanesinde görev aldığı görüldü.
Morgda yer kalmadığı için cenazeler ailelere erken teslim ediliyor
Meydandaki sahra hastanesinin sorumlusu Dr. Muhammed Hişam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, meydandaki hastanenin morgunda yer olmadığı için ölen 120 kişinin cenazesini olabildiğince erken ailelerine teslim ettiklerini belirtti.
Hişam, henüz ailelerine ulaşılamayan cenazelerin başka hastanelerin morglarına kaldırmak için uğraştıklarını fakat yetkililerin buna yanaşmadığını söyledi.
Çatışmalarda yakınını kaybeden Fatima Hüseyin isimli bir kadın, "Sisi bizi duy. Biz siyaseten hiçbir şey değiliz sadece Müslümanız" dedi.
Saldırılar sırasında aile üyelerinden birini kaybettiğini anlatan Muhammed Said ise "Çatışmada hayatını kaybedenler terörist miydi? Tek suçları barışçı gösterilerdi. Neden öldürüldüler? Dünya bu zulmü neden görmüyor?" diye konuştu.