Meteoroloji, Türkiye’nin sıcak hava dalgasının etkisi altına girdiğini, Adana’da bugün hava sıcaklığının gölgede 43 derece olduğunu, nem ile birlikte ise hissedilen sıcaklığın 50 dereceye çıkacağı bilgisini paylaştı.
Araç termometreleri ise dün 48 dereciyi gördü. Sıcak ve nemli havadan bunalan çocuklar ise üzerlerine su döküp serinlemeye çalıştı.
Sıcaktan bunalan Adanalılar ise parklara gidip aileleriyle ağaç gölgelerinde serinlemeye çalıştı.
Bazı kişiler ise başlarını suyun altında tuttu.
Seyhan ilçesindeki Atatürk Parkı da sıcaktan bunalanların uğrak noktası oldu.Sıcak havanın bir süre daha devam edeceği ilde bugün bir derece düşse de cumartesi günü gölgede hava sıcaklığının 44 derece olacağı öğrenildi.
ALARM VERİLDİ! SICAKLIK TAVAN YAPACAK
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sıcak çarpmasına karşı yaşlı, çocuk ve kronik rahatsızlıkları olanlara, sıcaklığın yüksek seviyelere ulaştığı saatlerde dışarıya çıkmamaları uyarısında bulundu.
Bakan Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, sıcak çarpmasının, vücut sıcaklığının 40 derecenin üzerine çıktığı, "hipertermi" olarak da bilinen ciddi bir klinik durum olduğuna dikkati çekerek, "Yaşlılar ve çocuklar, diyabet hastalığı, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, astım gibi kronik rahatsızlıkları olanlar sıcak çarpması için yüksek risk grubundadır. Bu gruptakilerin gün içinde sıcaklığın yüksek seviyelere ulaştığı saatlerde dışarıya çıkmamalarını öneriyoruz" ifadelerini kullandı.
Güneş çarpması ya da sıcak çarpması; aşırı sıcak sonucu beden ısısını ayarlayan mekanizmanın bozulmasına bağlı meydana gelen ciddi bir rahatsızlıktır.
Hemen müdahale edilse bile ölümcül olabilir ya da kalıcı zararlar verebilir.
Aşırı sıcaklığın yanında nem oranının da yüksek olması (%70’in üzeri), güneş çarpmasında etkili bir rol oynar.
Güneş çarpması özellikle yaşlı ve çocuklar için daha tehlikelidir.
Güneş ışınları; ultraviyole, görünür ve enfraruj ışınlarından oluşmaktadır.
İnsan sağlığı açısından en etkili ışın ultraviyole ışınlarıdır.
Ülkemizde genellikle yaz ayları ve gündüz 1100-1500 saatleri arası güneş çarpması açısından en riskli zamanlardır.
Güneş çarpmasının en sık görüldüğü yerler, sıcak ve nemli deniz sahilleridir.
Koca, paylaşımında, İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Enes Seyda Şahiner'in sıcak çarpmasına ilişkin uyarılarını içeren videoya da yer verdi.
SICAK ÇARPMASI, vücut sıcaklığının 40 derecenin üzerine çıktığı, Hipertermi olarak da bilinen ciddi bir klinik durumdur.Yaşlılar ve çocuklar; diyabet hastalığı, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, astım gibi kronik rahatsızlıkları olanlar sıcak çarpması için yüksek risk… pic.twitter.com/UZ3F9AKkwh
— Dr. Fahrettin Koca (@drfahrettinkoca) July 12, 2023