Açıkta kalan öğrenci yok

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, "10 bin 500 civarında yurdumuz var. İlçelerimizle birlikte Edirne'deki tüm misafirhanelerimiz öğrencilerimizin hizmetinde" dedi.

ÖZLEM DOĞAN

Koronavirüs salgını dolayısıyla kesintiye uğrayan yüz yüze eğitim, uzun bir aradan sonra yeniden başladı; okullar açıldı. Pandemi önlemleri çerçevesinde gerçekleşen yüz yüze eğitimin bulaşa neden olup olmayacağı ve yaşadığı illerden farklı şehirlere giden üniversite öğrencilerinin barınma sorunu da gündemi uzun bir süre meşgul etti. Öğrenci nüfusunun yoğun olduğu illerden Edirne’nin durumuyla birlikte pandemide eğitim-öğretimin her yönünü Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu Milat’a değerlendirdi.

Süreci yakından takip ediyoruz

Edirne’nin bir üniversite şehri olduğunu ifade eden Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Merkez nüfusumuza göre sokakta gezen birkaç kişiden biri üniversite öğrencisidir. Üniversitemiz açıldı, öğrencilerimiz geldi. Pandemi devam ettiği için her türlü tedbir üzerinde çalışıyoruz. Her şey kontrollü bir şekilde ilerliyor. Ben de birgöğüs hastalıkları hekimi, yoğun bakım uzmanı olarak süreci çok yakından takip ettim. Sağlık Bakanlığı baştan beri çok başarılı bir çalışma sürdürdü. Gelinen süreçte aşı en büyük silahımız” dedi.

4 bin ton dezenfektan ürettik

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’nın izniyle bir yazılım geliştirdiklerini vurgulayan Tabakoğlu, “Öğrencilerimizi HES kodlarıyla günlük olarak takip ediyoruz. Öğretmenler, sınıfa girmeden önce öğrencilerinin HES kodları vasıtasıyla koronavirüsşüphesi ya da hastası var mı görebiliyor. Öğrenci arkadaşlarımız da oldukça bilinçli. Üniversitemizin kimya bölümü, hipokloröz asit dediğimiz;çamaşır suyundan seksen kat aktif bir dezenfektanı 4 bin ton gibi çok yüksek miktarda iki yıldır üretip ücretsiz olarak tüm devlet kurumlarına, okullara, hastanelere, cezaevlerine gönderiyor. Bu ürettiğimiz dezenfektanları günlük olarakuygulayarak temizliğimizi sağlamış oluyoruz” şeklinde konuştu.

6 bine yakın uluslararası öğrencimiz var

Yaklaşık beş yıl içinde 1300 olan uluslararası öğrenci sayısının bu yıl itibarıyla 84 ülkeden 6 bininüzerine çıktığını kaydeden Tabakoğlu, “Toplam 42 bin öğrencinin 6 bininin uluslararası öğrenci olması, hem gelen öğrenciler için hem de bizim öğrencilerimiz için bir zenginlik kaynağı. Özellikle Balkanları hedefliyoruz, öğrencilerin 5 bini Balkanlardan geliyor. Türkiye’nin bu coğrafya üzerinde etkinleşmesi açısından çok önemli. Bizim kültürümüzle eğitim alan bu öğrenciler gittikleri her yerde başarı oluyorlar” ifadelerini kullandı.

Yurt sorumuz yok, öğrencilerimiz yerleşti

İl Gençlik Müdürlüğü ile çok yakın çalıştıklarını belirten Tabakoğlu sözlerini şöyle noktaladı: “Üniversitemiz içerisine yurt yapılması için araziler tahsis ettik. 10 bin 500 civarında yurt sayımız var ki bu gayet yeterli bir sayı. Öğrencilerimiz geleceği zaman Valiliğimizle toplantı yaparak olabilecek her türlü ihtimali konuşuyoruz. İlçelerimizle birlikte Edirne’deki tüm misafirhanelerimiz öğrencilerimizin hizmetine sunuldu. Ayrıca Trakya Üniversitesi olarak barınma sorunu olan öğrencilerin başvurması için mail grubu açtık. Başvuruları tek tek takip ederek hepsinin yurda yerleştirildiğine emin oluyoruz. Yüksek lisans, doktora yapan 300 öğrenci de misafir olarak yurtlarımızda konaklıyor. Yurt sorunumuz yok, tüm öğrencilerimiz yerleşti. Çok iyi planlama yaptığımız için sorun yaşamadık.”