Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen depremlerde toplamda 11 ilde büyük oranda yıkımlar meydana gelmişti. İki büyük depremin meydana geldiği 6 Şubat depremlerinde başta Kahramanmaraş olmak üzere Adana, Osmaniye, Malatya, Şanlıurfa, Hatay, Mersin, Elazığ, Kilis, Diyarbakır ve Gaziantep'te yaşanan depremin izleri hala sürüyor. Depremin meydana getirdiği hasrın üzerine Avrupa Birliği tarafından Türkiye'ye yardım paketi gönderilmesi gerektiğini vurguladı. Avrupa Parlamentosu Genel kuruluna sunulan yardım paketi toplamda 593 'evet' oyu, 11 'hayır' oyu aldı. Oylama sonucunda 22 çekimser oy alan yardım paketi onaylandı. AP'deki liberal görüşlü "Avrupa'yı Yenile" Grubunun (eski adıyla Avrupa İçin Liberal ve Demokrat İttifakı-ALDE) Başkan Yardımcısı Katalin Cseh, oylamadan önce raportör sıfatıyla yaptığı konuşmada, AB'nin dayanışma ve acil durum rezervinin sınırda olduğunu ve artırılması gerektiğini söyledi.
Türkiye, yasal olarak yardımı hak ediyorCseh, Türkiye'ye yıkıcı depremlerin ardından yapılacak yardımları "sorgulama girişimlerinin" olduğunu belirterek, "Bir ülkenin trajedisini diğer ülkeninkiyle kıyaslama girişimlerini kesinlikle reddediyoruz. Türkiye, AB'ye aday ülke ve yasal olarak yardımı hak ediyor. Bunu engelleme girişimleri, popülist ve bölücü nitelik taşıyor." diye konuştu.
AB Komisyonunun yardım teklifi, üye ülkelerin oluşturduğu AB Konseyince 18 Eylül'de, AP'nin Bütçe Komitesi tarafından da 20 Eylül'de onaylanmıştı.
Yardımlar AB bütçesinden karşılanacakAP Genel Kurulunun da onayından geçen paketin tümü 454,8 milyon avroluk yardımı kapsıyor. Miktarın 400 milyon avrosu Türkiye'ye, 33,9 milyon avrosu 2022'de kuraklığın vurduğu Romanya'ya, 20,9 milyon avrosu ise Eylül 2022'de sellerin tahribata yol açtığı İtalya'ya gönderilecek.
Yardımlar, AB bütçesinin dayanışma ve acil yardım için ayrılan bölümünden karşılanacak.