ABD'nin Nükleer Denizaltısı Güney Kore'ye demirledi

Kuzey Kore ile yaşanan sınır ötesi gerilim sürerken, ABD'ye ait bir nükleer denizaltı Güney Kore'ye demir attı.

Yonhap'ın haberine göre, ABD'nin Virginia sınıfı nükleer denizaltısı "USS Vermont" (SSN-792), malzeme ikmali ve mürettebatın dinlenmesi amacıyla Güney Kore'nin Busan kentine ulaştı. Güney Kore Deniz Kuvvetlerinden yapılan açıklamada, denizaltının bölgedeki operasyonların ardından başkent Seul'un 320 kilometre güneydoğusundaki Busan'a yanaştığı belirtildi.

'Kuzey ve Güney arasında acil diyalog çağrısı'

Bu ziyaret, Güney Kore ile ABD orduları arasındaki iş birliğinin Kuzey Kore'nin füze denemelerini yeniden başlattığı Kore Yarımadası'ndaki gerilim ortamında gerçekleştiğine dikkat çekildi. Kuzey Kore, 19 Eylül'de "4,5 ton sınıfı süper büyük harp başlığı taşıma kapasitesine sahip" taktik balistik füze ile geliştirilmiş stratejik seyir füzesinin testlerinin başarıyla tamamlandığını duyurmuştu.

Eski Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ise 20 Eylül'de yaptığı açıklamada, Kore Yarımadası'ndaki durumun, 1950'lerdeki Koreler arası savaştan bu yana en tehlikeli noktada olduğunu belirterek, Kuzey ve Güney arasında acil diyalog çağrısında bulundu.