ABD'nin KUŞ oyunu!

Türkiye'de Twitter'a erişimin bir süreliğine engellemesini demokrasi karşıtı olarak görenler, ABD'nin Küba'da hükümete karşı 'Twitter benzeri' uygulamanın finanse edilmesine ses çıkarmıyor. Amerika ise iddiayı yalanlamıyor.

ABD yönetimi, Küba'daki komünist hükümeti yıkmak için "Twitter benzeri" bir sosyal paylaşım ağı kurulmasını savundu ve Beyaz Saray onayı gerektirmeyen gizli programın, Kongre'nin verdiği "yetkiyle" düzenlendiğini açıkladı. Uygulamanın tam olarak neyi hedeflediği, gizlilik derecesi ve nasıl yürütüldüğü konusundaki sorulara yanıt aranıyor.

ABD'de büyük tartışmaya neden olan konunun gelecek hafta Kongre'nin ilgili komitelerinde ele alınması bekleniyor.

ZunZuneo programı

Projenin arkasındaki ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı Başkanı Rajiv Şah da ajansın bütçesi ile ilgili salı günü Senato'nun Dış Operasyonlar Alt Komitesi'nde ifade verecek. Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, düzenlediği basın toplantısında, Beyaz Saray'da Küba'daki sosyal paylaşım ağı programı "ZunZuneo" konusunda bilgi sahibi olanların bulunup bulunmadığını bilmediğini söyledi.

ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı tarafından yapılan ilk açıklamada ise girişimin Kongre'ye sunulduğu belirtildi. Carney de programın "Kongre"de görüşüldüğünü" söyledi. Ancak birkaç saat sonra yapılan açıklamada, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'nın programı Kongre'ye değil, federal programları ve bütçeleri onaylayan komitelere sunduğu kaydedildi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf ise hiçbir şekilde gizli olmadığını savunduğu programın bilinirliği konusunda "ihtiyatlı" nitelemesini kullandı.

Bakanların haberi yok

Kongre binasındaki birçok kişinin bu tür demokrasi yanlısı programlara destek verdiğine işaret eden Harf, "ZunZuneo" programının Dışişleri Bakanı'na tebliğ edilecek düzeyde olmadığını söyledi. Harf, ne eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın ne de halihazırdaki Dışişleri Bakanı John Kerry'nin ZunZuneo'dan haberi olmadığını savundu.

Senatörler tepkili

Kongre'nin istihbarat ve adalet komitelerinde görev yapan Demokrat Parti üyesi iki senatör ise program ile ilgili hiçbir şey bilmediklerini söyledi. Dış Operasyonlar Alt Komitesi Başkanı Patrick Leahy, program için "aptalca" nitelemesini kullandı. Leahy, "Bize bilgi verildiğini söylüyorlar. Ancak bize öylesine dolaylı bilgi verildi ki kimse bir şey anlamadı. İki soru soracağım: Eğer bizden para istiyorsanız neden ayrıntılı bilgi vermediniz? Ve bu parlak fikir kimden çıktı?"

Gerçek Twitter devrede mi?

Belgeler, Clinton'ın sosyal medya ilişkilerinden sorumlu Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Suzanne Hall'ün, Twitter'ın kurucusu Jack Dorsay'in ZunZuneo projesini devralması için girişimde bulunduğunu gösteriyor. Dorsey, konuyla ilgili herhangi bir yorum yapmadı. Belgelere göre, ZunZuneo için harcanan 1,6 milyon dolar, Pakistan'da ayrıntıları açıklanmamış bir projeye tahsis edilmiş olarak gösteriliyor.

Küba'dan sert tepki

Küba Dışişleri Bakanlığı'nda ABD ile İlişkiler Direktörü Josefina Vidal, gelişmelerle ilgili tepkisini şöyle dile getirdi: "ZunZuneo programı, ABD'nin Küba'ya karşı yıkıcı planlarından vazgeçmediğini bir kez daha kanıtladı. ABD, ülkemizdeki kamu düzenini bozmak için istikrarsızlık ortamı yaratmaya çalışıyor ve bu amaçla her yıl milyonlarca dolarlık bütçe ayırma devam ediyor."

ZunZueno NEDİR?

"Sinek kuşunun ötüşü" anlamına gelen ZunZuneo adını taşıyan program, 2009'da Amerikalı müteahhit Alan Gross'un Küba'da sadece hükümetlerin kullandığı son derece duyarlı bir teknolojiyle internet erişimini genişletmek için gizlice girişimde bulunmaktan gözaltına alınmasının ardından kurulmuştu.