ABD’nin İran tuzağı: Kukla oyunu

ABD, müttefiki Suudi Arabistan’a ve Körfez ülkelerine yüksek miktarda silah satışını sürdürebilmek için İran’ı bir koz olarak kullanıyor. Uzmanlar, İran’ın ABD ve İsrail için stratejik bir ortak olduğunu ve Körfez ülkelerini korkutmak için İran’ın kukla olarak kullanıldığını ileri sürdü.

SÜLEYMAN BAŞ

Devlet bütçelerindeki askeri harcamaların izlenmesinde uzmanlaşmış Stokholm Uluslararası Barış Raporlama Enstitüsü'ne göre, Suudi Arabistan silahlara her yıl yüzlerce milyar dolar harcıyor. Ülke Ortadoğu’daki en büyük alıcı ve dünyada askeri harcamalara kaynak ayıran ülkeler sıralamasında dördüncü konumda. ABD’nin Suudilere her yıl yüzlerce milyar dolarlık silah ticareti anlaşmasını sağlamak için ise kullandığı taktik ise yıllardır değişmiyor: İran!

Patriotlar devreye girmedi

Uzmanlara göre Husilerin geçtiğimiz günlerde Suudi Arabistan’ın Yanbu limanındaki iki petrol dolum tesisine insansız hava araçlarıyla saldırı düzenlemesi ve ülkede konuşlanan Patriot savunma sistemlerinin harekete geçmemesi ABD’nin, ‘İran tehdidinin Ortadoğu’daki ülkeleri için halen büyük olduğu’ intibaını uyandırma oyunu. Zira Husilerin bu saldırıyı gerçekleştirmesi, ABD yapımı radarlar tarafından görülmeden ve Patriot’lar tarafından engellenmeden yaklaşık 900 kilometre boyunca Suudi hava sahası bölgesi üzerinden uçması anlamına geliyor.

Körfez’i sömürme oyunu

Afganistan ve Irak işgalinden bu yana İran’ın politikalarının ABD’nin Orta Doğu’daki planlarına doğrudan destek sağladığını belirten uzmanlar, katil Beşer Esad rejiminin en büyük destekçisi konumundaki ülkenin, bölgedeki ABD çıkarlarına hizmet ettiğini ifade ediyor. Ekim 1973 savaşından sonra Ortadoğu’nun Sünniler ve Şiiler arasında 100 yıllık bir savaşa girdiğini ilan eden ABD, İran’ı ayrıca bölgede ‘mezhepsel bir öcü’ olarak kullanıyor ve dikkatleri Filistin-İsrail çatışmasından uzaklaştırıyor. Uzmanlara göre İran'ın Irak, Lübnan, Suriye ve Yemen'de, dört Arap başkentini kontrol etmesine de bu yüzden izin veriliyor.

Savaşma savaştır!

Öte yandan Mike Pompeo ABD’nin İran’la savaşmasının şu an için bir seçenek olmadığını açıkça söyledi. Ne ABD ne de İran bir savaş istiyor; çünkü maddi, insani ve politik maliyetlerinin çok yüksek olacağını biliyorlar. Bu yüzden iki ülke de çıkarları doğrultusunda diğer ülkeler üzerinden siyaset yürütmeyi daha pratik bir yol olarak görüyor. İran ile birlikte yürümek, ABD’nin bölgede en önemli müttefiki olan İsrail ile olan projesine bir anlamda zarar veriyor. Bu yüzden uzmanlara göre İran’la işi bittiğinde ABD onu oyundan çıkaracak.