ABD’nin hava gücü kırılacak

Stratejik Kültür Vakfı’ndan Federico Pieraccini, Türkiye’nin S-400’ü alarak hava savunmasında büyük bir ayrıcalığa kavuşacağını belirterek, ABD ve İsrail elindeki son nesil savaş uçaklarının bu sistemlerle baş edemediğini kaydetti.

NEŞAT GÜNDOĞDU/ANKARA

Türkiye’nin S-400 alımını engellemeye çalışan ABD’nin bu girişimi ile asıl amacının silah sanayisindeki devamlılığını sağlamak olduğunu belirten Stratejik Kültür Vakfı’ndan Federico Pieraccini, S-400’lerin hava savunmasındaki başarısı nedeniyle ABD’nin hava saldırı sistemlerinin işlevsiz hale geldiğini kaydetti. Dünyada son yıllarda hava savunma sistemlerinde Rusya’nın S-300 ve S-400 sistemleri ile önemli bir başarı yakaladığını ifade eden Pieraccini, Türkiye’nin de hava savunmasında üstün bir sistemi almak istediğini söyledi.

ABD silah sanayisi çöküyor

Bu sistemlerin ABD ve İsrail gibi gelişmiş hava kuvvetlerinin Suriye'yi hedef alma kabiliyetini yavaşlattığına vurgu yapan Pieraccini, S-400’ler ile dördüncü veya beşinci nesil savaş araçlarının vurulma olasılığının oldukça yüksek olduğunu ifade etti. Beşinci nesil uçakları düşürme kabiliyetine sahip hava savunma sistemlerinin, ABD silahlarının pazarlanması ve satışı üzerinde olumsuz bir etkiye neden olduğunu kaydeden Pieraccini, bu durumun aynı zamanda Rus silahlarının satışını da artırdığına dikkat çekti.

Psikolojik üstünlüğü kaybediyor

Hollywood yapımı filmler ile ABD’nin silahlarının rakipsiz olduğu inancını yaydığını belirten Pieraccini, Türkiye gibi ülkelerin S-400 sistemini almasının bu düşünceyi zayıflattığını dile getirdi. ABD’nin psikolojik üstünlüğü kaybetmeye başladığının altını çizen Pieraccini, S-400'ün Türkiye'de işlev görmesi durumunda ABD’nin en büyük korkusunu şu şekilde açıkladı: “Türkiye, F-35'lerini S-400'ün yanına uçurursa ‘dost düşman ayrımı’na yarayan Link 16 sisteminde yer alan ABD’nin birçok gerçek zamanlı gizli bilgisinin açığa çıkacağı korkusu var. ABD, Moskova’nın bu bilgiler ile zaman içinde F-35 ve F-22'nin gizli profilini yeniden oluşturabileceğini ve böylece Washington’un 3 bin adet F-35 üretmek için ayırdığı 1 trilyon 16 milyon dolarlık harcamayı boşa çıkartabileceğini düşünüyor.”

ABD silahlarına güven azalıyor

S-400'ün daha önce hayal edilenden çok daha tehlikeli, çok amaçlı bir silah sistemi olduğunun ortaya çıktığını belirten Pieraccini, Küba ve Venezuela’da S-400’lerin olmasının Washington’un bu iki ülkeye karşı önde gelen politikalarının durma noktasına gelmesine neden olduğunu kaydetti. ABD askeri planlamacılarını korkutan asıl meselenin F-35 ve F-22'ler hakkında potansiyel müşterilerin kafasında oluşan endişeler olduğuna değinen Pieraccini, bu güven eksikliğinin ABD silah endüstrisine ölümcül bir darbe vuracağının altını çizdi.