ABD’nin elinde sivil kanı

Yemen’de askeri varlığını sürdürme kararı alan ve ülkedeki sivil katliamlarının en önemli aktörü olan ABD, Suudi Arabistan ve BAE''ye milyarlarca dolar değerinde askeri teçhizat ihraç ediyor.

SÜLEYMAN BAŞ

2015 yılının Mart ayında İran destekli Husilerin başkent Sana'yı ele geçirmesiyle başlayan Yemen iç savaşı, binlerce masum sivilin hayatını kaybetmesiyle sonuçlandı. İran-ABD ve Suudi Arabistan arasında sürdürülen vekâlet savaşı Yemenliler için gün geçtikçe daha acı bir bilançoya sebep olurken, ABD toplamda 6.8 milyar dolarlık silah ihraç ederek Müslüman kanı üzerinden kâr elde etmenin yoluna bakıyor.

11 eyaletten 6,8 milyar dolar

Savaş suçları ve insan hakları ihlallerini araştıran Bellingcat’in rapora göre, aralarında Pennsylvania, Washington, Massachusetts ve Arizona’nın da bulunduğu 11 ABD eyaletinin her biri, Körfez ülkeleri ve Suudi Arabistan’a yüzer milyon dolarlık silah ihracatında bulundu. Raporda, "ABD toplamda aralarında askeri teçhizat, bomba, roketatar, makineli tüfek ve diğer silahların bulunduğu 6.8 milyar dolarlık silah ihracatı yaptı” denildi.

10 dakikada bir çocuk ölüyor

Rapora göre; Kuzey Karolina son dört yılda Suudi Arabistan'a 1,9 milyar dolarlık silah ihraç ederken, Arizona ise BAE’ye 1,2 milyar dolarlık silah gönderdi. ABD 2017 yılında Abu Dabi’ye 328 milyon dolar, Suudilere ise 478 milyon dolarlık bomba ve güdümlü füze ihraç etti. Suudi liderliğindeki koalisyonun Mart 2015’te Yemen savaşına girmesinden bu yana ülkeye binlerce hava saldırısı düzenledi. Bombardımanlarda okul otobüsleri ve hastaneler de dahil olmak üzere binlerce sivil yaşamını yitirdi. BM verilerine göre Yemenliler dünyadaki en ağır insani krizle karşı karşıya ve her on dakikada bir çocuk hayatını kaybediyor.

Trump ‘savaşa devam’ dedi

Bazı ABD senatörleri Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın ‘Prens Muhammed bin Selman’ın emriyle’ Suudi ajanlar tarafından öldürülmesi ve Yemen’deki savaşın yıkıcı etkileri nedeni ile ABD’nin askerlerini Yemen’den çekmesi, silah satışlarını durdurması ve Suudi Arabistan’a verdiği desteği geri çekmesi yönünde bir karar almıştı. Karar Başkan Donald Trump tarafından, kendisinin anayasal yetkilerini zayıflatmayı amaçlayan "gereksiz" ve "tehlikeli" bir girişim olarak değerlendirilmiş ve veto yemişti.