ABD'li uzman: Gazze sınırında kurulan yüzer liman 'tam bir tiyatro'

Güvenlik Politikası Reform Enstitüsü'nün kurucularından Stephen Semler, ABD yönetimi tarafından Gazze'ye "insani yardım ulaştırma" vaadiyle kurulan yüzer limanı, "tam bir tiyatro" olarak nitelendirdi.

Haber: Yunus Akseki

Güvenlik Politikası Reform Enstitüsü'nün kurucularından Stephen Semler, ABD Başkanı Joe Biden'ın 'Beni hayal kırıklığına uğrattı.' dediği, Pentagon'un Gazze'ye yönelik insani yardım vaadiyle kurduğu yüzer geçici liman sistemini değerlendirdi.

Semler, geçici limanın asıl amaç olan insani yardım malzemelerini Gazze'ye ulaştırmadığını belirterek tam bir 'başarısızlık' olarak nitelendirdi. Biden yönetimini, işgalci İsrail'e karşı kara yoluyla daha fazla yardım malzemesi geçişine izin vermek yerine, dikkatleri başka yöne çekmekle suçlayan Semler, 'Geçici liman tam bir tiyatro.' dedi.

ABD'li uzman, Hamas'ın 7 Ekim 2023'te işgalci İsrail'e saldırısının ardından Gazze'deki elektrik, su ve gıda kaynaklarının kesilmesini işgalci İsrail'in sorumluluğunda gördüğünü vurguladı. Semler, Pentagon'un yüzer liman aracılığıyla Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nden getirilen yardım malzemelerinin açık havada bekleyerek zarar gördüğünü de eleştirdi. Semler, ABD'nin, işgalci İsrail'e yaptığı silah yardımlarıyla Gazze'deki felaketi tetiklediğini savunarak, Biden yönetiminin yüzer liman projesini kamuoyunu oyalamak için bir 'göz boyama' olarak niteledi.

Gazze sınırında kurulan yüzer liman 'tam bir tiyatro'

İşgalci İsrail'in, "bazı çetelerin ve bozguncuların, yardım araçlarını hedef aldığı" iddialarını gündeme getirebileceğini söyleyen Semler, bu tür olayların 7 Ekim öncesinde yaşanmadığını ve insani yardım kuruluşlarının o tarihten önce Gazze'ye yardım ulaştırma konusunda bu türden sorunlar yaşamadığını dile getirdi.

Birçok malzeme bozuldu

Pentagon'un Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ne gelen yardım malzemelerini yüzer liman aracılığıyla Gazze kıyısına indirmekle yetindiğini belirten Semler, açık havada, güneş altında bekleyen birçok malzemenin bozulduğuna işaret etti.

İnsani yardımları Gazze sahilindeki depolama alanından ihtiyaç sahiplerine ulaştırmakla görevli yardım kuruluşlarının, oldukça zor koşular altında çalıştığını vurgulayan Semler, "Bu duruma, ABD ordusunun kendisi ve Biden yönetimi yol açtı. Gazze'ye atılan bombaların büyük çoğunluğu ABD yapımı." dedi.

Semler, Amerikalıların silah yardımlarıyla felakete katkıda bulunurken, aynı zamanda bugüne kadar yapılan en yıkıcı bombardımanlardan biri altında yardım malzemelerini Filistinlilere ulaştırmakta zorlanan yardım kuruluşlarını suçlamasını haklı bulmuyorum dedi.

Pentagon'un insani yarımları ulaştırmayı başardığı algısı yaratmaya çalıştığını söyleyen Semler, "Yalnızca, yardım malzemelerinin kurdukları geçici liman aracılığıyla kıyıya indirildiği görüntüsünü vermek istiyorlar. Ondan sonra ne olacağı umurlarında bile değil." diyerek söz konusu operasyonun, Biden yönetiminin bir "göz boyaması" olduğunu savundu.

Semler, ABD yönetiminin, İsrail'i bir ateşkesi kabul etmeye zorlama kabiliyeti varken, geçici liman projesiyle kamuoyunun meşgul edilmesini "insani yardım tiyatrosu" olarak gördüğünü dile getirdi.