ABD'li Bakan: Irak işgali yalan üzerine kuruluydu

Eski ABD Dışişleri Bakanı Kerry, 2003 yılındaki Irak işgalinin bir yalan üzerine kurulu olduğunu kabul ederken işgalin bir saldırı eylemi olduğunu reddetti.

ABD’nin iklim değişikliği özel temsilcisi ve eski Dışişleri Bakanı John Kerry, Irak işgalinin yalanlar üzerine kurulduğunu kabul etti.

Kerry, Fransız televizyon kanalı LCI'ye Irak işgali süreci hakkında konuştu.

Irak yalan söylenerek işgal edildi

Programı sunan Fransız gazeteci Darius Rochebin, Rusya'nın Ukrayna işgalinin ABD'nin Irak işgaliyle kıyaslanıp kıyaslanamayacağını dile getirerek Kerry'e "Irak'a yalana dayanarak girmek saldırı suçu sayılmaz mı?" diye sordu.

John Kerry ise "Hayır, hayır, hayır. Yani, o dönemde bunun bir yalan olduğunu bilmiyorduk. Kanıtların üretildiğini biliyorsunuz ve insanlar bunların bir yalan olduğunu bilmiyordu." diyerek, Irak'ın yalan söylenerek işgal edildiğini kabul etti.

ABD, 2003 yılında Irak'ı işgal etmeden önce Saddam rejiminin kitle imha silahlarına sahip olduğu iddiasını gerekçe göstermiş ve kanıtları olduğunu öne sürmüştü. Ancak bu iddiaların yalan olduğu daha sonra ortaya çıkmıştı.

Irak'ta hak ihlalleri yaşandığını reddetmeyen Kerry, zamanında bunlara karşı açıklamalar yaptığını söyledi. Ancak Kerry, savaşın ABD tarafından yürütülen bir saldırı eylemi olduğunu reddetti.

Kerry, dönemin ABD Başkanı George Bush'un yalan söylediğini anımsatan gazeteciye "Sizinle Irak savaşını burada şimdi yeniden tartışma konusu yapmayacağım. Daha önce zamanımızı bununla harcadık. Ben girilmesine karşıydım. Yanlış bir şey olduğunu düşünmüştüm. Ancak Kongre'de bir yalana dayanarak yetkiyi başkana verdik. Bunun bir yalan olduğunu öğrendiğimizde, insanlar karşı koydu ve doğru şeyi yaptılar." diye konuştu.

Amerika'nın Irak işgali

ABD, 20 yıl önce Irak'ı işgal etti. Geride insan hakları ihlalleri, sivil katliamları, işkenceler ve savaş suçları bırakan bu askeri hamle, hala daha istikrarı elde edemeyen bir ülkenin de başlıca mimarı oldu.

11 Eylül saldırısı ve Afganistan işgalinin ardından gözlerin çevrildiği ikinci ülke Irak oldu. Bu dönemde Baas yönetimindeki Irak, ABD ve İngiltere öncülüğündeki BM tarafından sürekli bir biçimde yasaklı silahlar üretmekle suçlandı. Yaptırımlar ve siyasi hamleler Saddam'ı yönetimden uzaklaştırmakta yetersiz kalınca, askeri işgal kartı devreye girdi.