ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, günlük basın toplantısında bir gazetecinin, "Türk şirketlere yönelik yaptırımların İsveç'in NATO üyelik sürecine etki edeceğinden endişe etmiyor musunuz?" sorusuna yanıt verdi.
Matthew Miller, "Hayır, hiç etki edeceğini düşünmüyoruz." dedi.
Joe Biden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Türkiye ile ilişkileri değerlendirirken, "Türk hükümetiyle yapıcı ve yakın ilişkilerimiz var. Türkiye bizim için değerli bir müttefik" açıklamasında bulundu. Miller, ABD Başkanı Joe Biden'ın yakın zamanda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya geldiğini hatırlattı.
Miller, Türk şirketlere yönelik yaptırımların İsveç'in NATO üyeliği ile herhangi bir bağlantısı olmadığını belirtti ve ABD'nin bu üyeliğe verdiği önemi Türkiye'ye aktardığını ifade etti.
Türkiye merkezli 3 şirket yaptırım listesine alındıABD Hazine Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaş kapasitesini zayıflatma amacıyla Rus elitleri ile Rusya'nın endüstriyel tabanını, finans kurumlarını ve teknoloji tedarikçilerini hedefleyen yaptırımları duyurmuştu.
Açıklamada, OFAC'ın yaklaşık 100 yaptırım uyguladığı belirtilirken, ABD Dışişleri Bakanlığının da ayrıca 70'ten fazla kişiyi yaptırım listesine aldığı bildirilmişti.
Rusya'nın yaptırımlardan kaçınmasına yardımcı olan Türkiye merkezli 3 şirket ile bir Türk vatandaşının da yaptırım listesine dahil edildiği açıklanmıştı.
CAATSA yaptırımlarıCAATSA, "Countering America's Adversaries Through Sanctions Act" (Sanktsiyonlarla Amerika'nın Düşmanlarına Karşı Mücadele Kanunu) kısaltmasıdır. Bu Amerikan yaptırım yasası, 2 Ağustos 2017 tarihinde ABD Kongresi tarafından kabul edilen bir yasa olarak bilinir.
CAATSA, özellikle Rusya, İran ve Kuzey Kore gibi ülkelerle ilişkilendirilen savunma, enerji ve istihbarat alanlarında yaptırımlar içermektedir. Yasaya göre, bu ülkelerle iş yapan veya bu ülkelerin savunma sektörüne malzeme sağlayan kişi, kuruluş veya ülkeler ABD tarafından yaptırımlara tabi tutulabilirler.
CAATSA'nın amacı, bu ülkelerin uluslararası güvenliğe ve Amerika Birleşik Devletleri'nin ulusal çıkarlarına olası tehditlerini sınırlamak ve caydırmak olarak belirtilmektedir. Bu yasa, ABD hükümetine geniş yetkiler verir ve yaptırım uygulama sürecini düzenler.
Özellikle Rusya'ya karşı uygulanan yaptırımlar, Rus hükümetinin uluslararası ilişkileri ve enerji sektörü gibi önemli alanlarını etkileyebilir. CAATSA, ABD'nin düşmanlarını uluslararası düzeyde izlemek ve yaptırımlarla cezalandırmak için kullanılan bir araçtır.