ABD’den Orta Doğu''yu adım adım işgal planı

ABD Savunma Bakanlığı, Orta Doğu’ya beş bin askere ek olarak beş bin asker daha konuşlandırmayı düşünüyor. Analistler ve uzmanlar, ABD’nin İran’ın olası saldırısını gerekçe göstererek Körfez’i adım adım işgal etmeyi planladığını belirtiyor.

SÜLEYMAN BAŞ

Tahran ve Washington’un birbirlerine karşı söylemleri artarken ABD’den üst üste hamleler geliyor. İran’ın bir tehdit olduğunu öne sürerek ülkenin petrol ihracatını sıfıra indirmek isteyen ABD, Körfez’deki varlığını güçlendirmek için Orta Doğu’ya beş bin ek asker gönderme kararı almak üzere. İki ABD yetkilisinin gizliliklerinin sağlanması koşuluyla Reuters'e yaptığı açıklamada, istek bizzat ABD Merkez Komutanlığı tarafından geldi. Ancak Pentagon’un talebi onaylayıp onaylamayacağı belli değil.

100 bin asker yalanlanmıştı

Geçtiğimiz haftalarda ABD’nin Ortadoğu’ya 100 bin asker gönderileceği iddia edilmiş, bu iddia ABD yetkilileri tarafından yalanlanmasına karşı Donald Trump "Gerekirse daha fazlasını bile göndeririz" mesajıyla açık kapı bırakmıştı. ABD Savunma Sekreteri Vekili Patrick Shanahan “İran’ın Orta Doğu’daki tehditleri çok güçlü. Amerikalılara saldırı potansiyeli taşıyan hamlelere karşılık, Pentagon caydırıcılık önlemleri almayı sürüncemede bırakıyor” açıklamasında bulundu.

Saldırı grubu

Basra Körfezi'nde olası bir İran saldırısını ileri süren ABD, olası İran saldırısına yönelik hazırlıkları kapsamında bu ayın başlarında ordudan seçkin askerlerin seçildiği bir ‘saldırı yürütme grubu’ kurdu ve Ortadoğu’nun çeşitli bölgelerine Patriot hava savunma sistemleri ve bombardıman uçakları konuşlandırdı. Trump, geçtiğim günlerde İran’ı uyararak Orta Doğu’da ABD’nin çıkarlarına saldırırsa “büyük güç” ile karşılaşacağını söylemişti.