ABD'den Çin'e 'Rusya'ya silah satma' uyarısı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çavuşoğlu ile ortak basın görüşmesinde, Çin'in Rusya'daki savaşa yardım etmesi ve silah desteği büyük sonuçlara yol açacağını söyledi.

Amerikan Dışişleri Bakanı, görüşmede Çin’in Rusya’ya yönelik “ölümcül destek sağlaması konusundaki ihtimalinden derin bir endişe duyduğunu” dile getirdiğini aktardı ve şöyle devam etti:

“Bugüne kadar Çinli şirketlerin Ukrayna’da kullanmak üzere Rusya’ya ölümcül olmayan destekler sağladığını gördük. Ancak bugünkü endişelerimizin temeli, Çin’in bu kez Rusya’ya ölümcül destek vermesi konusunda elde ettiğimiz bilgilere dayanıyor.”

Ancak Blinken Çin’in potansiyel planları hakkında ABD’nin elde ettiği bilgilerin detaylarını paylaşmadı. Kendisine Pekin’in Moskova’ya ne tür destekler verebileceği sorulduğunda ise bunun öncelikle silah ve mühimmat olacağını söyledi.

Bunun devamında Blinken, Türkiye'de Çavuşoğlu ile yaptığı ortak basın Çin’de özel şirketlerle hükümet arasında gerçek bir ayrım olmadığını ifade etti ve “Başkan Biden, Şi Cinping'e Rusya'ya silah tedarik etmesinin büyük sonuçları açabileceğini söyledi" dedi.

Pekin ile Washington arasındaki ilişkilerin Şubat ayının başında Çin’in istihbarat balonunun ABD tarafından düşürülmesinin ardından gerilmişti.

Çin’in Rus birliklerine Ukrayna’da yardım etmek üzere silah desteği sağlaması, ABD-Çin ilişkilerinde yeni ve daha büyük gerilimlere neden olabilir.

Blinken, Batılı ülkelerin Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar karşısında Çin’in Moskova’ya yardım etmesinden de endişe duyduğunu dile getirdi. Çin’in Rusya ile sürdürdüğü ticari ilişkiler ise büyümeye devam ediyor. Çin, Rus petrolü, gazı ve kömürü için bugün en büyük pazarlardan birisi konumunda.

Kaynak: BBC Türkçe