ABD'den ateşkes mesajı: Yakın zamanda mümkün gözükmüyor

ABD'li üst düzey yetkililer, yakın zamanda işgalci İsrail ile Hamas arasında bir ateşkes anlaşmasının sağlanmasını beklemediklerini açıkladı.

The Wall Street Journal (WSJ) kaynaklı habere göre, ABD Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon yetkilileri, yakın zamanda Gazze'de bir ateşkes anlaşması yapılmasını beklemediklerini belirtti.

Beyaz Saray’ın tarafların ateşkes metninin yüzde 90’ı üzerinde uzlaşma sağladığını açıklamasına rağmen, bir ABD'li kaynak, anlaşmaya "yakın zamanda varılamayacağı" değerlendirmesini yaptı.

Lübnan’da Hizbullah mensuplarının kullandığı telsiz ve çağrı cihazlarının patlatılmasının ardından "geniş çaplı savaş ihtimalinin arttığını" ifade eden bu kaynak, durumun işgalci İsrail ve Hamas arasındaki diplomatik çabaları daha da karmaşık hale getireceğini vurguladı.

Başka bir yetkili ise ateşkes anlaşmasına ulaşma konusunda şüpheleri olduğunu belirterek, bu düşüncesinin temel nedeninin taraflar arasında sağlanamayan esir takası ve Hamas'ın talepleri olduğunu aktardı.

Telsiz olayı ateşkes ihtimalini ortadan kalktı

ABD'li olmayan başka bir yetkili de Lübnan'da Hizbullah'ın çağrı cihazları ve telsizlerin patlatılması sebebiyle ateşkes anlaşması olasılığının "ortadan kalktığını" belirterek ABD Başkanlık seçiminin sonucunun bu konunun nasıl ilerleyeceğine şekil vereceği değerlendirmesini yaptı.

Ateşkes ve esir takası için müzakereler uzun süredir devam ediyor.

İşgalci İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'nde süren saldırılarının durdurulması için taraflar arasında uzun süredir dolaylı müzakereler yürütülüyor.

Başbakan Binyamin Netanyahu, İsrail ve uluslararası kamuoyunda, siyasi nedenlerle Hamas ile esir takası anlaşması yapmamakla suçlanıyor.

İşgalci İsrail'in anlaşma taslağına eklediği maddelerin özellikle Mısır-Gazze sınır hattı Philadelphi Koridoru'nda kontrolünü sürdürme ısrarının müzakereleri zora soktuğu vurgulanıyor.