ABD'de enflasyon beklentilerin altında geldi

ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), haziranda aylık bazda yüzde 0,1 azalırken, yıllık bazda yüzde 3 artışla piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti. Açıklanan veriler sonrası altın yükselişe geçti.

ABD Çalışma Bakanlığı, haziran ayına ait tüketici enflasyonu verilerini kamuoyuyla paylaştı. Açıklanan verilere göre, Amerikalı tüketicilerin yaşam maliyeti haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 0,1 oranında azaldı. Bu, Mayıs 2020'den bu yana ilk kez gözlenen bir düşüş oldu. Piyasa beklentileri ise haziran ayında TÜFE'nin yüzde 0,1 artması yönündeydi. Mayıs ayında ise TÜFE sabit kalmıştı.

Yıllık enflasyon 1 yılın en düşük seviyesinde

Haziran ayında yıllık bazda TÜFE yüzde 3 oranında arttı. Piyasa beklentileri, yıllık enflasyonun yüzde 3,1 olacağı yönündeydi. Haziran 2023'ten bu yana en düşük artışı kaydeden TÜFE, mayıs ayında yıllık bazda yüzde 3,3 artmıştı.

Bu dönemde benzin fiyatları aylık yüzde 3,8 ve yıllık yüzde 2,5 oranında azaldı. Bu düşüş, barınma fiyatlarındaki artışı dengeledi. Barınma fiyatları haziran ayında aylık yüzde 0,2 ve yıllık yüzde 5,2 oranında artış gösterdi. Gıda fiyatları ise haziran ayında aylık yüzde 0,2 ve yıllık yüzde 2,2 oranında arttı.

Çekirdek enflasyon da beklentilerin altında kaldı

Enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE, haziran ayında aylık yüzde 0,1 ve yıllık yüzde 3,3 oranında arttı. Çekirdek enflasyon, yıllık bazda Nisan 2021'den bu yana en düşük seviyesini kaydetti. Piyasa beklentileri, çekirdek TÜFE'nin aylık yüzde 0,2 ve yıllık yüzde 3,4 artması yönündeydi. Çekirdek enflasyon mayıs ayında aylık yüzde 0,2 ve yıllık yüzde 3,4 olmuştu.

Altın fiyatları yükselişe geçti

ABD'de enflasyon verilerinin beklentilerin altında açıklanmasının ardından altın fiyatları yükselişe geçti. Ons altın yüzde 1,30 artışla 2.401 dolar civarına yükseldi. Gram altın 2.537 Türk Lirası civarında seyrederken, çeyrek altın 4.155 Türk Lirası seviyesinde işlem gördü.

ABD'de haziran ayında yıllık enflasyon yüzde 3 ile beklentilerin altında gerçekleşirken, aylık enflasyon ise yüzde -0,1 olarak kaydedildi. Ekonomistler, yıllık enflasyonun yüzde 3,1, aylık enflasyonun ise yüzde 0,1 olmasını bekliyordu.