ABD Suriye petrolünü çalıyor

Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Suriye’de ayda 30 milyon dolardan fazla petrol kaçakçılığı yaptığı açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı’ndan sonra Dışişleri Bakanlığı’da ABD’yi petrol kaçakçılığı ile suçladı. Varil fiyatı 38 dolardan satılan petrol Esed, PKK/PYD, DEAŞ, Aşırıcı muhaliflere veriliyor. Savunma Bakanlığı, petrol sahalarında devriye gezen ABD’yi yeni kuyu açmama konusunda da uyardı.

Resimaltı- ABD’nin devlet destekli haydutluğu ile Suriye petrolleri batılı şirketler tarafından çalınıyor. Suriyeli mültecilere harcanması gereken paralar terör örgütlerine gidiyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Suriye Petrollerini karaborsadan satan ABD’nin terör gruplarına destek vererek barış umutlarını yok ettiğini açıkladı. Uluslararası Enerji Ajansı'nın 2011 verilerine göre Suriye'nin 2,5 milyar varil petrol rezervi bulunuyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'nin petrol sahalarının ABD'li şirketler tarafından işletilebileceğini ve ABD'nin bölgedeki askeri varlığı için yaptığı harcamaların da bu petrol gelirleriyle telafi edilebileceğini söylüyor.

Petrol sahaları ABD kontrolünde

Suriye’nin petrol sahalarının neredeyse tamamı doğu bölgelerinde, Irak sınırı yakınlarında bulunuyor ve Fırat Nehri boyunca sıralanıyor. Uluslararası Enerji Ajansı, Fırat Nehri yakınlarındaki Ömer, Şadadi ve Süveyde petrol sahalarının en verimli sahalar olduğunu ve savaş öncesi dönemde de üretimin daha çok bu sahalarda yapıldığını belirtti. Suriye’de daha küçük çaplı petrol sahaları ise Udeh ve Gibeybe, Tişrin olarak sıralanıyor.

Uluslararası hukuk çiğneniyor

Rus Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin savaşın başından beri petrolün peşinde olduğunu belirterek, petrol bölgelerine Rejim güçlerinin sokulmaması ve terör gruplarına peşkeş çekilmesinin BM anlaşmalarına aykırı olduğunu belirtiyor.

ABD’nin DEAŞ’ın petrol kuyularını geri alma bahanesi ile bölgeye sevkiyat yaptığını belirten Rus Dışişleri Bakanlığı, “Suriye’den DEAŞ kaçtı. Birkaç ufak grubu bahane ederek Suriye halkından petrolün çalınması uluslararası hukuk ve BM Tüzüğü’ne aykırıdır” dedi.

ABD’nin petrol hırsızlığını utanmazca yaptığı belirtilen açıklamada, “Petrol hırsızlığı uluslararası toplumdan gizlenerek yıllardır devam ediyor. Suriye’nin izni olmadan yapılan yeni petrol programı, yasadışı ticaretin her zamanki gibi devam etmesini sağlayacak pentagon provakasyonunun bir parçasıdır. ABD buradan aldığı paralarla birçok terör grubunu destekliyor.

Petrol gelirleri mültecilere harcanmalı

Rusya’nın kısa bir süre önce ABD’nin kaçak petrolü Akdeniz’e tankerle taşıma görüntülerini yayınladığı belirtilen açıklamada, ABD tanklarının korumasında kaçakçılığın devam ettiği, Suriye’de yerlerinden edilen mülteciler için en az 200 milyar dolar harcanması gerektiğini, petrol gelirlerinin mülteciler için harcanması gerektiği vurgulandı.

Rusya, ABD’nin bugüne kadar kaçakçılık yoluyla Suriye’nin yüz milyonlarca dolarlık petrolünü çaldığını, Washington’un petrol hırsızlığının Suriye’de barış umutlarını yok ettiğini belirterek, Suriye’ye gerçek barışan Türkiye, Rusya, İran’ın çalışmaları sonucu geleceğini savundu. Uluslararası toplumu, Suriye’nin siyasi ve toprak bütünlüğü, Suriyeli mültecilerin meselelerini çözmek için harekete geçmeye çağırdı.