ABD şüpheyle yaklaşıyor

ABD, Suriye rejiminin, yıllardır tutulmayan sözler yüzünden kimyasal silahların imhasındaki yapıcı tutumuna şüpheyle yaklaştı.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ) BM Ortak Misyonu Özel Koordinatörü Sigrid Kaag'ın BMGK'da verdiği brifingin ardından gazetecilere açıklamada bulunan ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, Kaag'ın liderliğinden ve raporundan dolayı memnuniyetini dile getirerek, 21 Ağustos'ta gerçekleştirilen kimyasal silah saldırısında 400'ü çocuk bin 400 sivilin öldürüldüğünü anımsattı.

Rejimin yıllardır sözünü tutmamasından dolayı işbirliğine şüpheyle baktıklarını belirten Power, ''Bildiğiniz gibi rejimin son derece teknik detaylı 700 sayfalık dokümanlarını inceliyoruz. Açıkçası bu rejimle yıllardır ilişkinin doğurduğu bir şüphemiz var. Başka bağlamlarda yılların kandırmacası ve mevcut savaş bağlamında birçok yerine getirilmemiş söz var'' diye konuştu.

Power konuşmasında, Esed rejiminin 23 kimyasal silah bölgesinden 21'inde KSYÖ-BM Ortak Misyonu ile işbirliği yaparken, kalan diğer iki yerde ulaşımın büyük tehlike arzetmesi nedeniyle incelemenin yapılmadığını hatırlattı.

-''Kimyasal silah anlaşması, ABD'nin pozisyonunu değiştirmedi"

''Kimyasal silah anlaşması ve uygulamanın ABD'nin Esed konusundaki pozisyonunu değiştirmediğini'' belirten Power, ''Kendi halkına scuds füzeleri, gaz ve terör formlarının hepsini kullanan bir adamın bu insanların hükümeti olması uygun değil" dedi.

Power, Suriye'nin kimyasal silahlarını ortadan kaldırmanın, ülkeyi şiddet girdabına çekmenin bir bedeli olamayacağını kaydetti.

-İmhanın ülke dışında olması alternatifi

Öte yandan, merkezi Lahey'de bulunan KSYÖ'den Genel Direktör Ahmet Üzümcü tarafından yapılan açıklamada, çatışmalar dolayısıyla, Suriye'nin kimyasal silahlarının imhasında en büyük alternatifin ülke dışı olacağı bildirildi.

KSYÖ'nün açıklamasında ayrıca, Esed rejimi tarafından 30 üretim, dolum ve depolama tesisi, 8 mobil dolum birimi ve 3 kimyasal silah bağlantılı tesisin bildirildiği kaydedildi. Açıklamada, bu tesislerde bin ton kimyasal silah bulunduğu ve çoğunluğunun hammadde formunda olduğu bildirilirken, 290 ton yüklü mühimmat ve bin 230 ton da doldurulmamış mühimmatın olduğu belirtildi.