ABD, Müslümanları ambargo ile vuruyor

Türkiye’ye tanınan muafiyetin bitirilmesiyle İran’a yönelik bir iç karışıklığın hedeflendiğini söyleyen uzmanlar, S-400 ile başlayan krizin kademeli olarak tırmandırıldığını kaydetti.

NEŞAT GÜNDOĞDU/ANKARA

ABD’nin İran’a yönelik uyguladığı ambargoda aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 8 ülkenin muafiyetleri kaldıracağını açıklaması yeni bir krizin fitilini ateşledi. ABD’nin kararını Milat’a değerlendiren uzmanlar, ABD’nin Venezuela, Kuzey Kore’nin ardından sıranın İran’a geldiğini söyledi. Büyük İsrail’in de bir taraftan kurulması için altyapının da hazır hale getirilmeye çalışıldığına dikkat çeken uzmanlar, Türkiye’nin onayı olmadan İran’a yönelik gerçekleşecek hiçbir girişimini başarıya ulaşamayacağını ifade etti.

Türkiye komşularını koruyor

Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (KAFKASSAM) Başkanı Hasan Oktay, ABD’nin, S-400 konusunda F-35 tehdidi yapmasına rağmen asıl konunun Türkiye ile İran arasındaki ticareti baltalamak olduğunu söyledi. Türkiye’nin İran’a gerçekleştirilecek bir operasyona ciddi anlamda direndiğini belirten Oktay, bölgede yeni bir krize çatlak vermemek diplomatik kanalların kullanıldığını vurguladı.

Asıl hedef İslam dünyası

Irak ve Suriye’deki istikrarsızlığın İran’a da sirayet ettirilerek İslam dünyasına zarar verilmeye çalışıldığını söyleyen Oktay, İran’a karşı yapılacak yeni bir operasyonun en çok Türkiye’nin etkileyeceğini dikkat çekti. ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’in yükselişini engellemek istediğini kaydeden Oktay, “Çin, Türklere karşı kurduğu Çin Seddi’ni şimdi de ABD’ye karşı İran’da kurmaya çalışıyor” şeklinde konuştu.

ABD-Çin rekabetinin yeni bir savaşı tetikleyebileceğini kaydeden Oktay, el altından yürüyen muazzam bir diplomatik savaşın olduğunu dile getirdi.

Türkiye buna izin vermez

Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (ANKASAM) Başkanı Prof. Dr. Mehmet Seyfettin Erol, ABD’nin ambargo imtiyazlarını kaldırmasının kontrollü bir şekilde krizi tırmandıracağını söyledi. Bu ambargoların asıl hedefinin İran halkını sokaklara dökmek olduğunu ve iç savaş çıkarılmak istendiğini dile getiren Erol, “İran’a yakın komşu devletlerin ilişkileri devam ettiği sürece ABD’nin bu sonuca ulaşamaz. Türkiye olmadan İran’a yönelik bir operasyonda başarılı olabilmesi kesinlikle mümkün değil” vurgusunu yaptı.

Ekonomik operasyon hazırlığı yapılıyor

Bölgede Büyük İsrail Projesi’nin gerçekleştirilmek istendiğini değinen Erol, bunun için de İran, Pakistan ve Türkiye’ye yönelik ABD tarafından yapılan baskılara dikkat çekti. Türkiye’ye yönelik ekonomik saldırıların ABD’nin İran ambargosuyla tekrar yaşanabileceğini kaydeden Erol, “ABD, benzer bir girişimle yine Türkiye’ye ekonomik baskı yapacak. ABD, dolaylı bir kriz ile Türkiye’ye sıkıştırmaya çalışarak İran konusunda geri adım attırmak istiyor” diye konuştu.